14. studeni – Svjetski dan šećerne bolesti

Dana 14. studenog diljem svijeta obilježava se Svjetski dan šećerne bolesti. Od dijabetesa u svijetu boluje svaka jedanaesta osoba odnosno 425 milijuna ljudi u dobi od 20 do 79 godina. Čak polovica oboljelih osoba nema dijagnozu bolesti te ne prima liječenje. 

Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2019. bilo 315.298  osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60% oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci 2016. godine osnovalo je Klub dijabetičara Križevci koji je ove godine obilježio četvrtu obljetnicu djelovanja. Klub broji oko 17 članova koji u suradnji sa Biološkom grupom Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, a koju vodi profesorica Gordana Pintarić Kovač, redovito provodi mjerenje tlaka i šećera u krvi te sa profesoricom Magdalenom Markešić provodi tjelovježbu prilagođenu dijabetičarima. Klub dijabetičara Križevci surađuje i sa Klubom dijabetičara Slatko srce iz Koprivnice, a suradnja će se nastaviti i u idućoj godini. 

Svake godine povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti GDCK Križevci organizira javnu tribinu na kojoj je sudjeluje Klub dijabetičara i svi zainteresirani građani. Na tribini se govori o problemu dijabetesa, njegovoj prevenciji te se pružaju savjeti kako naučiti živjeti sa ovom bolešću, a savjete pružaju stručnjaci iz struke (liječnici, epidemiolozi i sl.) 

Ove godine, s obzirom na novonastalu situaciju sa koronavirusom, neće se održati javna tribina već je GDCK Križevci u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Križevaca dogovorilo osvjetljavanje Sinagoge u plavu boju, što je praksa diljem svijeta prema preporuci Međunarodne dijabetičke federacije. 

Osvjetljavanjem Sinagoge i grad Križevci pridružiti će se svjetskoj karti gradova koji svijetle za dijabetes.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci

Pratite nas na društvenim mrežama!