Akcija »Manje oružja, manje tragedija« – učinimo sigurniji svoj i život svojih bližnjih

»Manje oružja, manje tragedija« akcija je Ministarstva unutarnjih poslova koja je započela još 2007. godine u suradnji sa programom Ujedinjenih naroda za razvoj. Cilj akcije je prikupljanje ilegalnog oružja kako bi se posjednici riješili tog oružja i učinili sigurniji svoj život, a i život svojih bližnjih. Znamo da ljudi još i sada ne znaju kako bi predali oružje koje posjeduju, možda se i boje, pa evo želimo ljudima objasniti da mogu u bilo kojem trenutku dragovoljno i anonimno predati oružje Policijskoj postaji Križevci. Ne moraju niti dolaziti osobno i donositi oružje, ako se radi o nekim minama, eksplozivnim sredstvima starim možda već i 30-tak godina koje uglavnom potiče iz Domovinskog rata kako ne bi ugrozili život zbog korozije i svega .

Naši policijski službenici koji su specijalizirani za postupanje s takvim oružjem, eksplozivima, minsko – eksplozivnim sredstvima dolaze na adresu u civilnim vozilima, bez nekih oznaka policije kako ne bi ljude još više doveli u neku neželjenu situaciju i preuzimaju oružje. Nema nikakvih sankcija.
Dovoljno je nazvati 192 ili naš lokalni broj policije i mi ćemo ga preuzeti.
Cilj je, dakle, preuzeti sve to oružje koje se nalazi po kućama, podrumima, šumama, stajama, klijetima i na neodgovarajući način su uskladištena i postoji velika mogućnosti njihovog samoaktiviranja. Posljedice mogu biti vrlo kobne. Želimo spasiti ljudske živote da se ne bi nekome nešto dogodilo – kaže načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec.

Policija pritom za pomoć moli i branitelje preko udruga proizašlih iz Domovinskog rata da i oni utječu, da se objasni svima da nitko neće imati nikakve sankcije i da je, prije svega, cilj zaštititi i sačuvati ljudske živote.

Božo Lazar, predsjednik Odbora za branitelje Gradskog vijeća Grada Križevaca i u ime Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata također se obraća javnosti kako bi se uspješno provela akcija »Manje oružja, manje tragedija«: Priključujemo se inicijativi Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske postaje Križevci za vraćanje raznih vrsta oružja i eksplozivnih sredstava. Svjedoci smo da se i dalje događaju tragedije zbog oružja zaostalog iz Domovinskog rata. Apeliramo na sve branitelje i sve građane da dragovoljno isporuče oružje, streljivo i eksplozivna sredstva koja nepovlasno posjeduju. uz napomenu da neće biti nikakvih sankcija za takav čin. Naprotiv, takav čin je za pohvalu! Zaostala eksplozivna sredstva su zbog neprikladnog skladištenja stalna opasnost za živote onih koji ih posjeduju i živote njihovih obitelji ili sumještana. Branitelji mogu nazvati i predsjednike udruga pa preko njih pozvati predstavnike policije da se oružje isporuči. Vidimo da malo-malo pa netko nastrada što je posljedica nepravilnog čuvanja eksplozivnih sredstava, naoružanja i streljiva.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!