Beroš: Ako sustav krahira, podnijet ću ostavku

Na konferenciji za medije ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako je KB Dubrava najprimjerenija ustanova za liječenje covid bolesnika.

“Nije to bila moja ideja, nju je razvila ekspertna skupina Ministarstva zdravstva. Kao ministar sam je prihvatio, suglasan sam s njom i snosim za nju odgovornost”, objasnio je Beroš novinarima u Saboru kako je došlo do odluke da KB Dubrava bude izabrana za bolnicu u Zagrebu u kojoj će se isključivo liječiti teški slučajevi covid-infekcija.  

“Napravit ćemo sve da KB Dubrava funkcionira savršeno. Vjerujem da će zaposlenici shvatiti o čemu je riječ. Zbog određenih disfunkcija, a među njima je i nestanak struje,  sastalo se Upravno vijeće i zatražili smo očitovanje”, rekao je ministar složivši se “da nije normalno da zaposlenici drugi put prosvjeduju u pet dana”.

Nemam dojam da je sustav krahirao

“Ja nemam dojam da je sustav krahirao, a ako se to dogodi, podnijet ću ostavku.  Dok sam ja ministar, KB Dubrava će biti bolnica za covid-bolesnike, to je moja odgovornost prema tim bolesnicima, pritom ne zaboravljajući druge bolesnike koji će biti zbrinuti u drugim bolnicama”, istaknuo je Beroš.

Rekao je i kako razumije zaposlenike te da je nezadovoljstvo nastalo i zbog dosadašnjeg dualizma u upravljanju tom bolnicom.  

“Imamo još zaostalu situaciju da nisu svi svjesni ni uloge ni važnosti KB Dubrava. Novo vodstvo će to trebati jasno iskomunicirati sa svim zaposlenima i priopćiti im svoj koncept”, istaknuo je ministar.

KB Dubrava je odabrana da bude takav centar jer je najmlađa bolnica u Zagrebu i bila je optimalna da prihvaća covid-bolesnike zbog infrastrukturnih uvjeta i instalacija koje su provedene do svakog kreveta.

“Nigdje drugdje nemamo takve uvjete. Sve su ostale bolnice daleko starije, paviljonskog su tipa bez potrebnih instalacija”, objasnio je.

Po ministrovim informacijama, već je 110 zdravstvenih djelatnika stiglo u pomoć KB Dubravi i dolazit će svakodnevno.

Podsjetimo, zdravstveni djelatnici KB Dubrava protestirali su jučer protiv toga da KB Dubrava bude samo covid bolnica govoreći kako ima mnogo pacijenata kojima je pomoć potrebnija od pacijenata s covidom koji imaju slabe ili nemaju uopće simptome.

Porazgovarali smo s polaznicima i svi su nam manje više rekli isto:

“Pacijenti s težim oblicima bolesti ne mogu doći na red, ne mogu doći na preglede, na brojne pretrage te operacije zbog situacije pandemije koronavirusa te zbog povećanog broja testiranja. Dok se jedni boje bolesti COVID-19, drugi se brinu hoće li preživjeti treći stadij raka, hoće li dočekati jutro. Rak pluća, rak dojke, rak debelog crijeva, dijabetes, hipertenzija… Ubrojimo li u to razne padove, prometne nesreće i još mnoštvo bolesti za koje mnogi nismo ni čuli, smatram kako bi pojedine bolnice trebale osigurati dio za covid pacijente, a dio za nas koji ne možemo čekati da sve ovo prođe.”

Foto:

Vlada RH, šv

Pratite nas na društvenim mrežama!