Bez uputnice: od danas olakšano testiranje na koronavirus

Osjetiš simptome, utipkaš brzitest.com.hr, naručiš se i pričekaš termin. Kad ga dobiješ, odeš u dom zdravlja na testiranje, 15 minuta popiješ kavu iz termosice u svom autu i – evo rezultata. Ako je on pozitivan, procedura s epidemiolozima i kontaktima ista je kao da se radio “standardni” test na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, a ako je negativan, a i dalje postoje simptomi, onda se osoba upućuje na testiranje kakvo se radilo i dosad.

U najkraćim crtama, upravo će ovako izgledati testiranje na koronavirus u Zagrebu od danas, a za njega potencijalnim oboljelima neće više trebati ni uputnice. Sve s ciljem da se širenje covid-19 spriječi, ali i da se djelomice rasterete zdravstveni djelatnici koji su dosad obavljali testiranja, odnosno njihovu obradu.

Oni koji će se prijavljivati za brzo testiranje, nakon što dobiju svoj termin, moraju na njega doći u točno vrijeme, nositi zaštitnu masku te ponijeti zdravstvenu i osobnu iskaznicu. Nalaz će im se izdati na licu mjesta, a dobit će ga i na vlastiti mail, dok će on biti poslan i u “Štampar” te će zaražena osoba biti prijavljena u centralni sustav praćenja covid-pozitivnih osoba, piše Poslovni dnevnik.

Foto: Pixaby

Pratite nas na društvenim mrežama!