Bili smo na terenskoj vježbi sa studentima Visokog gospodarskog učilišta

Studenti Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, druge godine Menadžmenta u petak su imali praktičnu vježbu u stočarskom praktikumu. Radilo se na privikavanju stada junica na stojnicu, a zbog lošeg vremena izostalo je vaganje koje će se načiniti drugom prilikom.
Prema riječima prof. dr. sc. Dražena Čuklića, studenti su se upoznavali sa sustavom krava-tele. Stado junica ovdje je već šest mjeseci, aklimatizirale su se i na čovjeka i sad ih moramo pomalo učiti da su u štali i u stojnici. Očekujemo idući tjedan dolazak veterinara i one moraju biti pripremljene na to. Mi ne možemo dalje raditi što se tiče uzgojnog radda, niti ih mjeriti, osjemenjivati, ako ih nećemo priviknuti – rekao nam je dr.sc.Dražen Čuklić.

Studentica Marijana Pleše dolazi u Križevce iz jednog malog mjesta kod Lipika. Na drugoj je godini studija Menadžment: Imamo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Većinom se baziramo na stočarsku proizvodnju, tu su svinje, ovce, nešto malo ratarstva čisto radi tih životinja. Namjeravam se i ja time baviti barem za svoje potrebe ako ništa drugo. Puno mi koristi ovaj praktičan rad jer se jako puno može naučiti. Teoriju naučite, ali kad dođete i vidite, to vam ostaje u glavi. Nije to učenje napamet i zaboravljanje stvari nakon što napišete ispit. Ovdje se stvari zapamte. To je sigurno bolja osobina stručnih studija s ovakvom praksom nasuprot sveučilišnih. Profesori ovdje jako rade na tome i stvarno daju sve od sebe – izjavila je studentica Marijana.

Student na Visokom gospodarskom učilištu Nikola Mikinac također je na drugoj godini smjera Menadžment. Slavonac, dolazi iz sela kod Županje, ali se ovdje oženio i tu ostaje. Kaže, odlučio se za Učilište spletom okolnosti: Upozao sam jednog profesora koji mi je preporučio da upišem ovo Učilište i nisam požalio. Zadovoljan sam što se tiče nastave i praktičnog dijela.
Imamo 10-tak hektara zemlje i probao bih to nešto unaprijediti, napraviti korak više, probati se orijentirati na ekološku poljoprivredu. Danas je to dosta traženo i mislim da tu ima potencijala pogotovo na ovom području. U Starim Bošljanima sam i bila je opcija ili ići van kao većina, i brat mi je otišao van, ili ostati tu i probati nešto napraviti. Odlučio sam ostati, upisao studij i nisam požalio. Dobra smo ekipa na godini i super je.- kaže Nikola.

Dodaje da poljoprivreda ne bi smjela propadati jer proizvodnja hrane uvijek je potrebna iako dosta mladih odustane: Mislim da je to jedno prelijepo zanimanje, može se zaraditi, ali morate i pametno raditi. Pogotovo je sad prilika što imamo Europske fondove koje bi trebalo maksimalno iskoristiti. Ljudi se jako brzo predaju, ne prođu na prvom natječaju pa odustanu. Preporučio bih im da idu dalje pokušavati i ne odustaju tako lako. Treba biti uporan – ističe Nikola Mikinac.

Nikola smatra da poljoprivrednik danas mora biti obrazovan:

Treba se posvetiti obrazovanju i raditi po nekim pravilima struke jer dobijete puno veće prinose. Treba nam stručnjaka , pogotovo iz poljoprivrede. – napominje Nikola.
Ispričao nam je i kako se dogodilo da je nedavno jedna junica iz stada pobjegla. On je bio taj koji ju je pronašao.

Pratili smo tragove do jednog dijela gdje su jednostavno samo nestali. Ja sam rekao da je prošla preko velikog kanala, svi su rekli da ona ne bi to prešla. Međutim, ja sam ipak prešao preko njega, prošao kroz polje i spazio da bi mogla biti u šumi pa smo je vratili natrag. Mislim da bi studenti trebali malo više vremena provesti s njima da se priviknu na čovjeka – rekao je Nikola, uspješan student koji je zajedno s još njih dvoje dobitnik dekanove nagrade.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!