Božinović najavio: "Od srijede kreću nove, strože mjere koje će vrijediti do Božića"

U utorak je održan sastanak premijera Andreja Plenkovića sa svim županima. Na sastanku je bilo riječi o epidemiji koronavirusa i mjerama.

Medijima se nakon sastanka obratio potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

“Stožer priprema novi set mjera”, najavio je ministar.

Dodao je da će mjere biti poslane u srijedu, a vrijedile bi do Božića. “To su mjere koje su usmjerene na pojedine segmente gospodarstva, prije svega ugostiteljstva. Zatim, druge resore, nešto manje kultura, moramo vidjeti dijelove školstva”, kazao je Božinović.

Istaknuo je da treba pronaći balans koji smo tražili cijelo vrijeme. “Ovaj virus se ponaša tako da kad doneseš najrestriktivnije mjere, čim one popuste on se ponovo razmaše. Nije poanta odmah bila ići u najstrože mjere nego one koje se donose, da se postupno zaoštravaju. Ovo će biti najjače mjere u ovom valu”, rekao je.

Mjere će, dodaje, ići na nacionalnoj razini.

“Pripremit ćemo jedan draft za vladu i za župane, vidjet ćemo njihove reakcije. Donijet ćemo odluku koja će stupiti na snagu vjerojatno krajem ovog tjedna”, kazao je Božinović.

Komentirao je i pisanje Nacionala, koji je u novom broju objavio da je predsjednik Milanović na sjednici VNS-a predložio da Vlada zakonom regulira obavezu cijepljenja protiv koronavirusa. “Po zakonu u zaštiti pučanstva postoje cjepiva koja su obvezna. Svakako, mi moramo znati da bi cjepivo zaustavilo epidemiju trebalo bi biti procijepljeno 70 posto, vodit ćemo računa da se to dogodi”, kazao je.

Dodao je da, u svakom slučaju, moraju učiniti sve da se najveći broj građana cijepi jer to je zapravo cilj da bi cijela ta operacija bila uspješna. “A svima nam je cilj da izađemo iz epidemije, svi se nadaju cjepivu, ono je tu negdje, možemo na njega računati. To nam otvara mogućnosti strožih mjera, možemo procijeniti dokad bi one trajale. Ali za to nam treba podrška građana, i zbog sebe i zbog našeg načina života. Što se prije taj cilj ostvari, prije ćemo ili skinuti maske ili se vratiti u nešto što je način života u koji smo navikli”, rekao je.

Istaknuo je i da se nada podršci medija.

“Hrvatska ima obavezu cijepljenja za neke bolesti. Za ovu nema jer je nova, ali i to ne bi bio novi moment”, kazao je.

“Policijski sat nikad nije bio opcija, a klasični lockdown kao što je bio u prvom valu, ne”, rekao je Božinović odgovarajući na pitanje razmišlja li se o policijskom satu ili lockdownu.

Kazao je da se nastavlja policijska akcija provjeravanja tko se drži epidemioloških mjera

Pratite nas na društvenim mrežama!