Čunčana čipka, jedinstvena ljepotica iz Križevaca danas slavi šesti rođendan

Čunčanje je tehnika u kojoj je nit vezena u seriju ukrasnih čvorića. Najprije se takva vrsta čipke koristila kao obrub tkaninama (stolnjacima i ovratnicima), a kasnije se izrađivala i kao samostalna dekoracija.

Izrađuje se pomoću dvaju čunaka na koje se namota konac. Čunčana čipka izrađuje se u dvije faze. Rade se lančići i prsteni. Posebnost joj daju zubići koji je dodatno ukrašavaju.

Kako se čipke i različiti ručni radovi ne bi čuvali samo u ormarima i škrinjama, u sklopu ovog projekta radi se i nakit od čipke. U njegovoj izradi kombiniraju se čipka i perle. Nakit od čipke vrlo je dekorativan i lagan, pa je pogodan za nošenje. U radionicama se izrađuju sve vrste nakita: ogrlice, naušnice, narukvice, prstenje, broševi i ukrasi za kosu. Nakit se izrađuje u raznim bojama i na podlogama raznih boja čime se postiže kontrast i čipka se bolje ističe.

“Na današnji dan 2014. godine započela je u sklopu Dnevnog boravka Crvenog križa u Križevcima prva radionica čunčane čipke. Od tada je kroz radionice prošlo više od 120 djevojčica, djevojaka i žena te jedan muškarac. Na današnji dan smo u Križevcima zakotrljali jednu lijepu priču. Pratimo ju i iščekujemo kamo će nas odvesti.”- izjavila je Emina Baričević

Pohvale za naše čipkarice stižu sa svih strana, hvale ih da rade doista prava remek djela. Njihove su kreacije ručni rad i unikati, a ono što im je važno je da izražavaju svoju kreativnost i da se druže. Pretpostavlja se da je čunčana čipka zapravo iz 18. stoljeća te da je irska. Ali Prigorke su je toliko zavoljele da je sad sve više njihova.

Tekst i foto: ji/radiokrizevci.hr

Tekst i foto: Emina Baričević

Pratite nas na društvenim mrežama!