Danas je blagdan Svih Svetih. Sutra je Dušni dan. Znate li razliku između blagdana Svih Svetih i Dušnog dana?

Prvog dana mjeseca studenog obilježavamo blagdan Svih svetih ili drugim nazivom “Sesvete”, a dan nakon toga imamo još jedan jednako tako važan dan – Dušni dan koji mnogi greškom nazivaju Dan mrtvih.

Istražili smo i saznali što slavimo na blagdan Svih svetih, a što se ustvari slavi na Dušni dan. 

Na blagdan Svih Svetih slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje pošto su nakon smrti njihove krsne haljine ubijeljene u krvi Jaganjčevoj.
Riječ je o onom beskrajnom mnoštvu običnih ljudi, mnoštvu koje nam svjedoči da svetost ne znači nenormalnost, besprijekornost, nego znači puninu ljudskosti. Stoga su na svetost pozvani svi kršćani, svih razdoblja i svih životnih okolnosti. 
Dušni dan slavimo svake godine 2. studenoga, kada se sjećamo svih svojih dragih pokojnika. Pohodi grobovima i grobljima u tom pogledu redoviti su znak pažnje i vjere. Tog dana vjernici ustvari zapravo mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo gdje s oka svaka suza nestaje.

Tako je Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih izraz kršćanske nade i vjere u zagrobni život.

šv/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!