Dogodilo se na današnji dan

Zagonetni Čovjek sa željeznom maskom umro je na današnji dan u Bastilli. Pravi identitet osobe koja je život provela okovana u željeznu masku nikad nije službeno utvrđen, a brojne spekulacije počele su već od Voltairea i Dumasa, preko filmova od kojih je vjerojatno najpopularniji onaj s Leonardom DiCaprijem.

Stotinu šezdeset godina kasnije američki predsjednik Abraham Lincoln izgovorio je svoj poznati govor ”Gettysburg Address” na nacionalnom groblju žrtava građanskog rata. Kratki dvominutni govor ušao je u povijest kao posveta žrtvama i opomena preživjelima.

Dva povijesna susreta također su se dogodila ovog jesenskog dana. Anwar al-Sadat, predsjednik Egipta, postao je prvi arapski državnik koji je posjetio Izrael 1977. godine, a svoj su prvi sastanak održali i Ronald Reagan i Mihail Gorbačov, 1985. godine u Ženevi.

No, bilo je i smiješno-sramotnih događaja, poput oduzimanja Grammyja dugokosim manekenima iz benda ”Milli Vanilli” za koje se otkrilo da pojma nemaju o pjevanju i da su, osim playbacka na nastupima, također zijevali na snimanju albuma, a drugi su pjevali.

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!