Dogodilo se na današnji dan

Na današnji dan umrla je kći velikog britanskog pjesnika Lorda Byrona, Ada. Iako se to dogodilo još 1852. godine, do danas je ostala upamćena kao asistentica matematičara Charlesa Babbagea u njegovom projektu „analitičke mašine”, i vodi se kao osoba koja je izmislila prvi računalni jezik.

Krajem 19. stoljeća, 1895. godine, švedski industrijalac Alfred Nobel, izumitelj dinamita, potpisao je svoju oporuku kojom je ustanovljena najcjenjenija svjetska nagrada u nekoliko najvažnijih područja ljudskog djelovanja, od medicine preko književnosti do mira u svijetu – Nobelova nagrada.

Pape su oduvijek vodile opasan život, pa je Pavao VI. doživio napad u zračnoj luci u Manili, kada ga je napao bolivijski slikar odjeven kao svećenik. Papa je napad preživio i od tada se osiguranje prvog čovjeka Vatikana pooštrilo, no ipak nije uspjelo spriječiti Ali Agcu da gotovo uspije u pokušaju atentata na Ivana Pavla II.

Američki predsjednici Dan zahvalnosti obično koriste za pomilovanje purica i ostale PR aktivnosti, a neuobičajenu hrabrost pokazao je George Bush koji je prije sedam godina tajno odletio u Irak kako bi proveo praznik s američkim trupama, što mu je diglo rejting u javnosti.

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!