Draženka Vadla poručuje: "Odgovorno ponašanje ključno je za kontrolu širenja epidemije"

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla kazala je jučer na konferenciji za novinare kako je koronavirus u našoj županiji, kao i u svim drugim županijama u Hrvatskoj, u intenzivnoj lokalnoj transmisiji i kako imamo sve više pozitivnih osoba, a posebno je napomenula kako, ako se potvrdi pozitivitet kod jednog člana obitelji, nije potrebno testirati sve ostale članove obitelji koji su bili u bliskom kontaktu i razvili slične simptome. Takve se osobe moraju javiti svojim obiteljskim liječnicima, ostati kod kuće u izolaciji te regulirati izostanak s posla ili škole kao što je propisano.

Osobe koje nemaju pozitivnu epidemiološku anamnezu niti su bile u kontaktu s pozitivnom osobom, sigurno ćemo testirati i to uopće nije upitno.“, dodatno je naglasila ravnateljica Vadla te se osvrnula na PCR testiranja s kojima se započelo 4. studenoga: „Do danas smo ih napravili 1838, a udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih je oko 50 posto, no valjda spomenuti kako su to na neki način probrani uzorci. Važan je podatak kako od početka ovog mjeseca imamo povećanje pozitivnih slučajeva za 1050 u odnosu na period kada je krenula epidemija u našoj županiji, a to je kraj ožujka. U tom periodu od kraja ožujka do kraja listopada je bio puno manji broj pozitivnih nego što je sada u ovih 20 dana. Stoga bih još zamolila građane da se doista pridržavaju epidemioloških mjera koje su vrlo jednostavne i vrlo učinkovite i na taj ćemo način usporiti širenje epidemije. Mi ju ne možemo zaustaviti, ali možemo usporiti.

Mjere se, prije svega, odnose na nošenje zaštitnih maski, održavanje socijalne distance, pranje ruku i higijenu prostora u kojem boravimo, ali moramo poštovati i mjere koje su nam izrečene u smislu samoizolacije. To znači da osobe koje su pozitivne i na kućnom su liječenju moraju izbjegavati bliske kontakte s ostalim ukućanima, odnosno članovima kolektiva i općom populacijom.

To su one osnovne mjere kojih se svi moramo pridržavati i na taj način ćemo usporiti širenje epidemije i omogućiti da zdravstveni sustav, koji je sada pod pritiskom u svim segmentima, može zbrinuti one kojima je zdravstvena skrb potrebna. Kao što je rečeno, danas imamo 525 aktivnih slučajeva, a 10 posto njih je u bolnici. To su brojke koje su očekivane, vjerojatno će biti i veće, no rizik predstavljaju asimptomatski bolesnici, koji, ako se neće pridržavati spomenutih mjera, mogu širiti zarazu do osoba koje su imunokompromitirane, starije ili u drugom riziku i one mogu razviti težu kliničku sliku i završiti u bolnici. Zato molim sve vas da skupimo snagu i budemo odgovorni kako bi naš sustav mogao i dalje raditi najbolje što zna i može. Apeliram na sve one koji su bili bliski kontakti da ne šire zarazu dalje, da ostanu kod kuće, a liječnici će ih po potrebi uputiti na testiranje. Ključna stvar nije testiranje, ključna stvar je naše ponašanje jer moramo promijeniti svoje ponašanje kako bi epidemiju sveli pod kontrolu, odnosno imali kontrolirano širenje epidemije što nam je jedini cilj u ovom trenutku. Ponovno ponavljam kako je nemoguće zaustaviti epidemiju, ali ju možemo kontrolirati našim ponašanjem.“, zaključila je ravnateljica Vadla.

Služba ureda župana

Pratite nas na društvenim mrežama!