Draženka Vadla: Pridržavanje epidemioloških mjera jedino je oružje koje nam je na raspolaganju

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla na današnjoj konferenciji Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije istaknula je kako je cirkulacija koronavirusa u našoj županiji intenzivna te da svakodnevno imamo sve više pozitivnih osoba i bliskih kontakata.

Još jednom bih naglasila kako je pridržavanje epidemioloških mjera jedino oružje koje nam je na raspolaganju, moramo ih vrlo ozbiljno shvatiti i vrlo ozbiljno primjenjivati. Ponekad se pitam jesmo li svi to dobro shvatili. Vrlo je jednostavno držati distancu 2 metra i više, nositi ispravno masku preko nosa i usta, prati ruke, odnosno dezinficirati ih ukoliko nemamo mogućnost pranja. To su nam osnovne mjere i toga se stvarno moramo držati. Ono što uviđamo prilikom anketiranja je da se te mjere doslovno ne provode, odnosno u nekim se situacijama držimo mjera, u drugima ne, pa dolazi do rizičnih kontakata. Zamolili smo sve naše građane koji razviju simptome da ostanu kod kuće, ne idu na posao, ne šalju djecu u školu, no zamijetili smo da imamo osobe koje sa simptomima dolaze na radno mjesto ili šalju djecu u školu. Još jednom apeliram na sve da se stvarno odgovorno ponašamo, da mjerimo temperaturu prije odlaska u školu i na posao, a ukoliko osjetimo bilo kakve simptome, moramo ostati doma i javiti se svom liječniku, a tada će se odlučiti je li potrebno testiranje. Kao što smo rekli, ukoliko imamo pozitivnu osobu s kojom smo bili u bliskom kontaktu, vrlo je vjerojatno, ako razvijemo simptome, da smo i mi pozitivni i nije potrebno ići na testiranje nego promijeniti ponašanje na način da ostanemo doma i da ne širimo zarazu. To je ključno.“, naglasila je ravnateljica Vadla.

Ravnateljica Vadla još je dodala kako je koronavirus prisutan u svim porama društva te tako na području županije imamo sve veći broj domova za starije i nemoćne u koji je ušla zaraza: „Situacija u domovima za starije ukazuje nam kako koronavirus uglavnom dolazi izvana, a određene aktivnosti u smislu brige za starije i nemoćne pogoduju njegovom širenju pa onda apeliramo na sve zaposlenike domova da mjere koje smo im na početku epidemije predstavili dosljedno primjenjuju jer je to jedini način da se smanji širenje virusa kod te izuzetno ranjive skupine.“

Što se tiče škola, ravnateljica je ponovno pozvala da učenici i zaposlenici škola ostanu doma ukoliko imaju simptome, a po potrebi će se razredi ili škole staviti u izolaciju.

Imamo prisutne sve moguće načine transmisije koronavirusa u našoj županiji i zato još jednom apeliram na sve da se odgovorno ponašamo jer je to jedini način da donekle kontroliramo širenje virusa, odnosno da ga usporimo.“, zaključila je ravnateljica.

Pratite nas na društvenim mrežama!