Glavni hrvatski epidemiolog kaže da bi kazna za nenošenje maske trebala iznositi 100-200 eura

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u subotu da bi kazne za one koji ne nose maske u javnom prijevozu ili u zatvorenom trebali biti između 100 i 200 eura, izvijestila je javna televizija HRT.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti predviđa ogroman porast infekcija u Hrvatskoj i da se krivulja neće izravnati prije veljače, rekao je Capak na zdravstvenom kongresu.

“Kad smo prije nešto više od deset dana uveli mjere, krivulja se počela izravnavati. Imali smo blagi porast i mislili smo da je to vrhunac. Međutim, prošli je tjedan broj naglo počeo ponovno rasti, što je rezultiralo dodatnim mjerama. Nemamo projekcije brojeva, ali računamo na trend okretanja ”, rekao je na pitanje do kada će trajati najnovija ograničenja, koja su na snazi ​​od danas.

Capak je rekao da je cijela Hrvatska “duboko u minusu”, ali da je u smislu smrtnosti od COVID-19 stajala puno bolje od ostalih zemalja članica EU. “Mnoge od tih zemalja uvele su mnogo strože mjere prije nas, ali njihova se situacija ne popravlja.”

Kao primjer spomenuo je Austriju koja je 2. studenoga uvela gotovo potpuno zaključavanje i Sloveniju koja je to učinila 25. listopada, no njihov se broj zaraženih ne poboljšava, a smrtnost je gora nego u Hrvatskoj.

Capak je također komentirao prosvjede protiv najnovijih ograničenja zakazanih za danas, unatoč zabrani okupljanja više od 25 ljudi.

“Uvijek sam protiv represivnih mjera. Mi smo epidemiolozi, redovito nadgledamo situaciju i predlažemo što treba učiniti da se situacija popravi. Međutim, mislim da je došlo vrijeme da se kazne oni koji nisu spremni za odgovornost i solidarnost. “

“Nisam obaviješten o prosvjedima … ali pretpostavljam da će, ako bude više od 25 ljudi, inspektori civilne zaštite i drugi koji nadziru (provedbu) mjera reagirati, barem prema organizatorima”, rekao je.

Upitan kolika bi trebala biti novčana kazna za nenanošenje maske, Capak je rekao da će zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti biti ubrzano izmijenjen i da je, koliko je znao, nacrt spreman, osim novčane kazne .

Mislimo da bi kazna trebala iznositi između 100 i 200 eura za nenanošenje maske u javnom prijevozu ili u zatvorenom, dodao je.

Izvor: Croatiaweek.com

Foto: HINA / Miljenko KLEPAC)

Pratite nas na društvenim mrežama!