HDS – priopćenje pred sjednicu Gradskog vijeća

Pred današnju sjednicu Gradskog vijeća HDS je poslao propćenje koje prenosimo.

Gradonačelnik predlaže proračun koji je nerealan, napuhan, nestvaran i pun neostvarivih predizbornih obećanja!


Za 2021. godinu planirani proračun s prihodima i izdacima iznosi 130.434.900,00 kuna, što je nerealno, napuhano i nestvarno. Sve je jasno kada pogledate prihodovnu stranu proračuna, te je usporedite s prosjekom u nazad četiri godine i dobit ćete prosjek od 85mil. (podaci dostupni u  „Godišnjem izvještaju o  izvršenju Proračuna Grada Križevaca“ ).
Činjenica je da smo u COVID-19 krizi,te da se smanjuju proračunski prihodi, pa nas jako zanima kako u takvoj situaciji planirati prihode gotovo 50.000.000,00 kuna veće od prosjeka u nazad četiri godine.
Porez i prirez na dohodak koji je u odnosu na prosjek  planiran s gotovo 10.000.000,00 kuna više, a svima nama je znana situacija s otpuštanjem radnika i odlaskom u inozemstvo, još jedna nerealna stavka.
Imamo stavku koja se odnosi na pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar općeg proračuna, koja iznosi gotovo duplo više od prosjeka u četiri godine, a iznos je 53.905.500,00. Gdje je dokumentacija koja jamči da će se ostvariti takav prihod? Gdje je ugovor ili odluka?
Koji su to projekti? Od kuda?
Ova stavka je jako zanimljiva znajući da Križevci ove godine nisu dobili niti jednu nagradu vezano za EU-fondove, dok smo prijašnjih godina bili lideri u tom području, ali to je samo dokaz nesposobnosti gradske administracija na čelu s gradonačelnikom i zamjenicima.

Stavka prihodi od prodaje nefinancijske imovine planirano u 2021. godini su daleko iznad prosjeka a iznose 5.582.100,00 kuna, dok plan za 2022.godine iznosi 1.462.520,00 kuna i 2023.godine 1.442.740,00 kuna.
Na temelju nerealnog i napuhanog, a samim tim i nezakonitog planiranja proračuna složena je rashodovna strana svih želja.
 Za neke projekte koji su prijeko potrebni građanima i koji bi podigli sigurnost građana nema se novaca, ali se zato ima za projekte tipa proširenje skate parka 400.000,00 kuna, ili su tu u pitanju neki privatni interesi.
Isto tako kao “Grad prijatelj djece“ mladim je obiteljima potrebniji jedan vrtić, nego gradnja novog parka od 10tis metara kvadratnih.
Vidljivo je da ovim nerealnim, napuhanim i nestvarnim proračunom gradska vlast spremna na  obmanu  građana samo da budu ponovo izabrani.

Građani imaju pravo i vjerovati, no moraju biti svjesni da je proračun Križevaca unazad četiri godine bio prosječno 85 mil.kuna, što je gotovo za 45mil kuna manje od ovog što nam sada predlažu, dakle za dobar dio obećanja i lažnih programa nema novaca.

Ovakav proračun ne može podržati nitko tko zna čitati!
Pozivamo nezavisne vijećnice i vijećnike da pitaju gradonačelnika od kuda 50 milijuna kuna  prihoda više i to u korona krizi?

Klub vijećnika Hds-a neće podržati ovakav proračun pun neistine, lažnih obećanja i projekata koji su neizvedivi.
HDS Križevci 

foto: Tportal

Pratite nas na društvenim mrežama!