Hrvati se plasirali na 13. mjesto najboljih svjetskih govornika engleskog jezika

Hrvati su rangirani na 13. mjestu među svjetskim govornicima engleskog jezika sa “visokom stručnošću” u izvještaju EF-a o engleskom poznavanju engleskog jezika na 100 zemalja i regija prema izvještaju engleskih vještina.

Hrvatska je skočila jedno mjesto u odnosu na prošlogodišnji izvještaj kada je zauzela 14. mjesto. 

Izvještaj EF-ovog indeksa engleskog znanja prema 100 zemalja i regija prema engleskim vještinama istraživao je kako i gdje se znanje engleskog jezika razvija širom svijeta.

Da bi se stvorilo izdanje EF-ovog indeksa poznavanja engleskog jezika za 2020. godinu, analizirani su rezultati 2,2 milijuna odraslih koji su polagali testove iz engleskog jezika 2019. godine

Nizozemska je bila na prvom mjestu indeksa 2020., a slijede je Danska i Finska. Singapur i Južna Afrika bili su jedine neeuropske države u prvih 15. 

Što se tiče gradova, Kopenhagen je na vrhu ljestvice i prema spolu žene premašuju muškarce u znanju engleskog jezika.

“Više od milijarde ljudi govori engleski kao prvi ili drugi jezik, a stotine milijuna više kao treći ili četvrti. Za širenje poslovanja, mladih diplomanata, znanstvenika i istraživača te međunarodnih turista, znanje engleskog jezika proširuje vidike, smanjuje prepreke i ubrzava razmjenu informacija. Poticaji za učenje engleskog nikad nisu bili veći ”, navodi se u izvješću.

Top 15 zemalja 

1. Nizozemska
2. Danska
3. Finska
4. Švedska
5. Norveška
6. Austrija
7. Portugal
8. Njemačka
9. Belgija 10. Singapur 11. Luksemburg 12. Južna Afrika 13. HRVATSKA 14. Mađarska 15. Srbija

Izvor: Croatiaweek.com

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!