Hrvatskoj odobreno 150 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda za digitalizaciju hrvatskog obrazovnog sustava

Zahvaljujući kohezijskoj politici, hrvatski obrazovni sustav moći će u potpunosti iskoristiti prednosti digitalnog doba i bolje pripremiti mlade za njihovu profesionalnu budućnost.

Projektom e-Škole uspostavit će se opsežna IT infrastruktura, osigurati najsuvremenija IT oprema, razviti obrazovni softver i povezati učenike i nastavnike u 1166 javnih osnovnih i srednjih škola diljem zemlje.
Ova jedinstvena nacionalna mreža poboljšat će uvjete za podučavanje i učenje i učiniti upravljanje školama učinkovitijim i transparentnijim.

Ovaj projekt također pridonosi povećanju otpornosti sektora tijekom pandemije koronavirusa.
Projekt se temelji na uspješnoj pilot fazi, koja je već pomogla da se više od 150 hrvatskih škola prebaci na novu razinu obrazovanja.
U okviru ovoga projekta, svaka škola bit će povezana s jedinstvenom nacionalnom mrežom CARNET, podatkovnim centrima i s drugim školama.
Dogradit će se CARNET-ova regionalna čvorišta u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, kao i županijska čvorišta.


Škole će dobiti računala, a svaka škola će imati interaktivnu učionicu s inteligentnim zaslonom i tablet računalima za učenike te drugu opremu sukladno njihovim potrebama.

Istovremeno, učenici i nastavnici imat će koristi od ciljanog osposobljavanja kako bi poboljšali svoje e-vještine, navodi Komisija.

Ukupna cijena projekta je veća od 177 milijuna eura, od čega je više od 150 milijuna eura europskih sredstava.

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!