Ivan Zemljak, influenca ptica

Ovih dana stižu upozorenja na pojavu influence ptica u Hrvatskoj, posebno u Koprivničko-križevačkoj županiji. Bio je to povod za razgovor s direktorom Veterinarske stnanice Križevci dr. vet. med. Ivanom Zemljakom koji ističe da se bolest mora brzo suzbijati te utvrditi uzročnik da ne bi došlo do širenja.

U našoj županiji je izoliran virus podtipa H5N8. Radi se o visokopatogenom virusu influence ptica što znači da izrazito brzo izaziva znakove bolesti i uginuća kod peradi. Za sada je potvrđeno da nema zoonotski potencijal i ne prenosi se na ljude. Ono što je bitno kod influence je da perad razvije vrlo brzo simptome bolesti, to su prvenstveno kokoši i purani, dok recimo tako vodene ptice, patke i guske, često nemaju nikakve simptome, ali šire virus. Na područjima gdje ima nekih vodenih površina gdje se zadržavaju divlje močvarne ptice često taj virus cirkulira i širi se pogotovo u jesensko i proljetno doba kad su velike migracije.
Bitno je da su neki znakovi karakteristični za bolest iznenadna uginuća peradi bez obzira na nekakve znakove bolesti, potištenost, nakostriješenost
perja, pad nesivosti i valivosti, loša kvaliteta ljuske jaja, kašalj, šmrcanje, disanje na otvoren kljun, edem glave i vrata, cijanoza krijeste i podbradnjaka koji poprimaju plavo-ljubičastu boju, sitna točkasta krvarenja po sluznicama i potkožna krvarenja koja se vide kad se malo odmakne perje te neke živčane smetnje, grčevi, kretanje u krug, paraliza i otežano kretnje – upozorava dr. vet. med. Ivan Zemljak.

Kod bilo kojeg takvog simptoma ukoliko ga vlasnici primijete u ovom trenutku dok imamo zarazu na području Republike Hrvatske, trebali bi odmah kontaktirati ovlaštenu veterinarsku organizaciju ili nadležni veterinarski ured Državnog inspektorata da bi se uzeli uzorci i napravila dijagnostika.

Čim je došlo do pojave virusa, Ministarstvo poljoprivrede Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane je izdalo mjeru za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Hrvatske. Iz nje proizlazi da vlasnici moraju u svojim uzgojima peradi i pernate divljači onemogućiti kontakt sa divljim pticama, držati vodene ptice: patke i guske odvojeno od kokoši i pura. Morali bi hranilice i pojilice za perad držati tako da na njih ne mogu doći divlje ptice. Zabranjeno je koristiti vanjske spremnike za vodu, ne smiju se koristiti oborinske vode za piće domaće peradi, kontrolirati zdravstveno stanje i bilo kakve promjene u ponašanju prijaviti kao i bilo kakvo uginuće. Važno je pri svemu tome održavanje higijenskih i biosigurnosnih mjera, znači zabrana izlaska u odijelu, kuti u kojoj se radilo sa pticama , napraviti neku dezbarijeru na ulazu, dezinficirati obuću, odjeću, ruke.

Ovaj virus trenutno je pronađen na uzgojima peradi u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Ukrajini, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Švedskoj i Francuskoj,
Bitno je da se uzgoj gdje se pojavi brzo stavi pod kontrolu i provedu sve potrebne mjere da se bolest suzbije i spriječi njeno širenje na ostale uzgoje i peradnjake u okolišu .

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!