Lagani recept za laganu subotu

Priprema:
– 1 kg bijelog mesa s kostima (npr.kare)
– svežanj mladog špinata
– 50 g sira s plijesnima po izboru
– 100 g mladog sira
– 2 žlice maslinovog ulja
– suhi začini po izboru
– papar
– žličica bijelog luka u prahu

Za umak:
– 1 žlica vrhnja
– 1 limun
– malo soli

Prilog:
– 500 g šampinjona
– 180 g vrhnja
– suhi začini po želji

Meso odvojite od kostiju i isjecite u 4 deblje šnicle. Svaku šniclu presjecite na polovicu po dužini i raširite da se dobije veća šnicla. Svaku šniclu istucite batićem za meso i pospite suhim biljnim začinom i paprom. špinat stavite u vruću vodu te pustite da prokuha oko 5 min. Ohlađeni špinat sitno nasjeckajte. U manjoj posudi zagrijte ulje u koje stavite žličicu bijelog luka u prahu i miješajte dok ne promijeni boju. Na proprženi luk staviti špinat i ulijte malo vode. Kad voda ispari ubacite mladi sir, te sir s plijesnima narezan na kocke, a kada se malo otopi maknite s vatre. Na sredinu svake šnicle stavite po jednu žlicu prethodno pripremljene smjese. šniclu prvo uvijte prema sredini s dužih strana, a zatim preklopite i učvrstite čačkalicama, te ih prelijte s maslinovim uljem. Dok šnicle odmaraju pripremite gljive. šampinjone narežite i stavite u posudu s malo ulja, te ih pržite dok ne puste vodu, dodajte začine i ostavite da voda ispari. Zatim dodajte 180 ml vrhnja i promiješajte. U keramičku posudu posložite šnicle, poklopite alu folijom i stavite peći sve dok meso ne promijeni boju, a zatim skinite poklopac i foliju, te odlijte višak vode od pečenja da se meso može ispeći. Iscjedite jedan limun i staviti ga u posudu s vodom od pečenja, dodajte malo soli i žlicu vrhnja. Kad je meso pečeno, prelije umakom i poslužite uz prilog od šampinjona.

(Gospodarski list)

Pratite nas na društvenim mrežama!