Legendarni glazbenik Kićo Slabinac napustio nas je u 77. godini života

Legendarni slavonski glazbenik napustio nas je jutros u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC-a u kojoj je ležao već tri mjeseca.

Slavonski glazbenik proteklih mjeseci još je nekoliko puta bio operiran, a premda su se njegovi bližnji nadali da će sve krenuti na bolje, liječnici su ih u više navrata spremali i za ono najgore.

Krunoslav Kićo Slabinac koji je već u osnovnoj školi počeo svirati tamburicu i glumiti u dječjem kazalištu, a kasnije postao poznat po pjesmama “Seoska sam lola” i “Svatovac” lani je proslavio 50 godina solo karijere. Pjevao je sve, od rocka do bećarca.

Već s 15-ak godina, mladi Slabinac pod utjecajem glazbe Elvisa Presleyja, tamburicu je zamijenio gitarom, te je u glazbenoj školi na gitari učio svirati klasičnu glazbu, što mu se baš i nije svidjelo.

Sa svojim prijateljima, mladim Osječanima osnovao je rock-sastav Tornado, zatim Kon Tiki, te 1964. popularne Dinamite.

No zbog Kićina poziva za odsluženje vojnog roka Dinamiti se raspadaju, a po povratku iz vojske Kićo se iz Osijeka seli u Zagreb i započinje solo karijeru.

Njegova solistička karijera otpočela je kada je 24-godišnji Slavonac nastupio u emisiji ‘Subotom uveče’ u kojoj su se mladi talenti borili za svoje mjesto pod zvjezdanim nebom. Kićo – koji je prije početka solo karijere par godina nastupao s osječkom rock grupom ‘Dinamiti’ – u toj je televizijskoj emisiji pjevao autorsku pjesmu ‘Plavuša’, koja je odmah postala hit. A onda su zaredali nastupi na Opatijskom, Skopskom i Splitskom festivalu (gdje 1969. pobjeđuje sa skladbom ‘Cvijet čežnje’).

Godine 1971. na Eurosongu nastupa s pjesmom Ivice Krajača ‘Tvoj dječak je tužan’ i osvaja 14. mjesto.

– Plasman baš i nije bio za pamćenje, ali obožavatelji Eurosonga kažu da se radi o skladbi i izvedbi koje mogu biti svrstane u vrh eurovizijske produkcije svih vremena – ispričao nam je lani Kićo, autor skladbi ‘Pokloni mi jedan dan’ ili ‘Tri slatke riječi’, ističući da se nekad pomno biralo što će se pustiti u eter.

– Na prvim festivalima na kojima sam nastupao pjevao sam uz velikane glazbene scene poput Vice Vukova ili Arsena Dedića i bio sam manji od makova zrna, toliko sam ih poštovao. Bila mi je velika čast što i ja mogu zapjevati na istoj pozornici – rekao nam je lani Kićo kojem su mladenački idoli bili Elvis Presley i Tom Jones.

Bio je ponosan što je tijekom karijere surađivao s Dragom Britvićem, Đorđom Novkovićem, Arsenom Dedićem, Zdenkom Runjićem…

Manje je poznato da je prvo njemu nuđeno da otpjeva legendarnu ‘Skalinadu’, no tadašnji Kićin producent to je odbio, a pjesmu je na Splitskom festivalu otpjevao veliki Kićin prijatelj Oliver Dragojević.

Izvor: centralna.ba

Foto: Facebook

Pratite nas na društvenim mrežama!