Na današnji je dan “rođen” legendarni Mickey Mouse

Jedan od najpoznatijih i najomiljenijih crtanih likova u povijesti, Mickey Mouse, imao je premijeru na današnji dan 1928. godine u kratkom crtanom filmu Parobrod Willie, pa The Walt Disney Company dan njegovog rođenja smatra 18. studenoga.

Mickey Mouse je lik iz animiranih filmova i stripova koji je postao maskota The Walt Disney Companyja. 1928. godine su ga nacrtali Walt Disney i Ub Iwerks. Disney ga je isprva odlučio nazvati Mortimer Maus, ali mu je supruga Lillian predložila da promijeni ime u »Miki« jer je »Mortimer« zvučalo previše ružno.

Glas Mickeyju Mouseu je od 1928. godine posuđivao sam Walt Disney, što je nastavio i činiti sve do 1947. godine. Nakon Disneya, glas je do 1977. godine posuđivao zvučni dizajner Jimmy MacDonald. Nakon njega ulogu je preuzeo Wayne Allwine, koji će je i obnašati do smrti 2009. Mikiju glas (u engleskim inačicama filmova) trenutno posuđuje Bret Iwan. Ovaj antropomorfizirani miš je evoluirao od toga da jednostavno bude lik u animiranim filmovima i stripovima kako bi postao jedan od najprepoznatljivijih simbola na svijetu.

Foto: Pikrepo
Izvor: Novi list

Pratite nas na društvenim mrežama!