Petar Gatarić, predsjednik UIK, dobitnik ovogodišnje nagrade za životno djelo Grada Križevaca već niz godina zalaže se za bolji život i prava osoba s invaliditetom

Udruga osoba s invaliditetom Križevci osnovana je 1999. godine. Već slijedeću godinu, od tadašnjeg predsjednika, Petar Gatarić dobiva poziv da se učlani u udrugu i svojim radnim iskustvom pomogne u radu. Počeo se tada uređivati i prostor udruge.

– Razmišljao sam o tome jer sam tada još bio zaposlen i to mi je malo pričinjavalo poteškoće i obavezu. No, kao osoba s invaliditetom koja sam to od svoje treće godine života, imao sam tu ljudsku obavezu da se priključim i pomognem koliko je to bilo moguće. Polako je krenulo, prvi, drugi, pa treći mandat i ta udruga je stala na svoje noge. – prisjeća se predsjednik Petar Gatarić. 

Za svoj rad, aktivnosti i zalaganje za bolji i kvalitetniji život osoba s invaliditetom, za život dostojan čovjeka, Petar Gatarić nedavno je primio nagradu za životno djelo Grada Križevaca.

– Nisam osoba koja se voli gurati u javnost, moj posao je rad u sjeni i stvaranje nečeg bitnog i značajnog što vodi ka poboljšanju kvalitete življenja osoba s invaliditetom, njihovom neovisnom življenju i poboljšanju socijalne slike križevačkog kraja. Naravno, morao sam dati maksimum bez obzira na to vidi li to netko ili ne. Ovu nagradu za životno djelo doživljavam kao javno priznanje za djelo koje je bila moja ljudska dužnost. Prepoznao sam da je Grad uočio plodove koji su rezultat životnog odricanja, ljubavi i discipline. Bez ta tri elementa nema uspjeha niti bih mogao ostvariti ovakve rezultate. 

Moj rad su prepoznali i savezi: Zajednica osoba s invaliditetom i Hrvatski savez osoba s invaliditetom, Hrvatski savez udruga invalida rada, prof. Ana Ivančan koja je bila inicijator pokretanja da me se nominira za ovu nagradu. 

To su poduprli ovi savezi i Upravni odbor naše udruge. Duboko sam dirnut ovim priznanjem i to je kruna mog dugogodišnjeg rada,svih ovih desetaka godina rada kojima sam pokušao doprinijeti ostvarivanju prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju i kvaliteti njihovog življenja. Smatram da sam time doprinio i razvoju našeg grada kako bi on bio u pravom smislu grad po mjeri čovjeka – kaže Petar Gatarić.  

– Pokrenuli smo puno inicijativa da grad bude pristupačan osobama s invaliditetom. Nemjerljivo je kako je grad izgledao prije. Nekada nije bilo upuštenih rubnjaka, nije bilo mobilnosti osoba s invaliditetom. Nekada se nisu mogle ni vidjeti osobe s invaliditetom u gradu. Sada ih ima, grad im je pristupačan, gotovo sve im je dostupno. To je i smisao da upravo oni sami obavljaju svoje socijalne usluge, da se omogući da nema prepreka, da nema stepenica, da odu na poštu, u banku, u Centar za socijalnu skrb, HZZO, HZZ, da idu na kulturne događaje, tamo gdje se okupljaju ljudi, mladi i osobe starije životne dobi. Omogćeno im je nakon jednog našeg projekta da mogu ići na bazen. Zahvaljujem svima, Gradu Križevcima, svagdje gdje su nam vrata otvorena i gdje dolazimo s konkretnim prijedlozima. Puno je bilo suradnika i partnera s kojima sam radio. a bez  pomoći i potpore ne bi mogli ovakve projekte provesti. Velika zahvalnost i mojoj obitelji jer bez njihove potpore i podrške ne bih mogao to sve toliko raditi. Često puta nisam bio doma, a znam da su me trebali. Sve ima svoju cijenu, no  shvatili su da radim nešto dobro, za dobrobit osoba s invaliditetom i djece s teškoćama  u razvoju i njima najveća zahvalnost za tu potporu.  

– Treba se puno educirati, pratiti natječaje jer bez toga nema rezultata rada.

Puno treba vremena da bi se to moglo napraviti, iskordinirati, a velika zahvalnost u tome i ide zaposlenicima Udruge. To su stručne i kompetentne osobe koje ovdje rade i u uredu, zatim osobni asistenti, mobilni tim, vozači i drugi. – zahvaljuje suradnicima Petar Gatarič.

Udruga osoba s invaliditetom Križevci povukla je u zadnjih desetak godina oko 15 milijuna kuna u projektima. Vrlo rijetko koja udruga u Hrvatskoj je prikupila toliko sredstava, imala toliko projekata i programa i bila na usluzi svojim korisnicima. To je gotovo jedna tvrtka koja uspješno posluje.

– Svakako, mi imamo 30-tak zaposlenih osoba, od toga je dio osoba s invaliditetom. Najveći broj zaposlenih su osobni asistenti. Morate nadalje, svaku lipu pravdati, a ovih 20-tak godina koliko sam tu, nikada nismo imali nikakvu primjedbu na financijsko izviješće. Treba se prijavljivati na natječaje kako bi mogli raditi. Nema smisla da se samo pokupi članarina i ništa drugo. To nije bila moja vizija, nego da se udruga stabilizira i bude u pravom smislu na korist svojim članovima, ali i osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju koji nisu naši članovi. – kaže predsjednik UIK-a Petar Gatarić.

Kroz sve ove godine naš sugovornik susretao se s brojnim osobama s invaliditetom, vidio u kakvim teškim uvjetima žive, naslušao se brojnih priča. Primijetili smo emocije.

– Pa, bez emocija nema pomoći. Morate suosjećati s osobom s invaliditetom, s djetetom s teškoćama, s njihovom obitelji da bi dobili motiv, srce, ljubav, dušu i išli pisati projekte kako bi im se olakšala kvaliteta življenja. Morate biti senzibilizirani za osobe s invaliditetom. Primjera bih mogao puno navesti. Kada sam došao u Udrugu osoba s invaliditetom  imao sam uvid s kojim problemima se osobe s invaliditetom susreću u javnom i privatnom životu kao i  roditelji djece. Zamislim se – pa ja sam tu, mene su izabrali za predsjednika, moram pokušati koliko mogu pomoći tim ljudima i da se poboljša socijalna slika križevačkog kraja. Slušao sam puno problema i upravo slušajući i imajući emocije prema njima, to mi je dalo snagu da krenem s projektima i programima. Tu je i projekt čokolaterije za njihovo pravo na rad i da imaju od čega živjeti.- rekao je Petar Gatarić.

Predsjednik UIK-a kaže da priprema mlađe da nastave njegov rad, a on će uvijek biti uz njih da pomogne svojim dugogodišnji iskustvom i savjetima.

ji/radiokrizevci.hr 

Pratite nas na društvenim mrežama!