Plenković: Ovo je vrijeme odgovornosti i solidarnosti, uvjeren sam da ćemo zajedno prebroditi izazove koji su pred Hrvatskom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je danas zastupnicama i zastupnicima u Hrvatskome saboru Izvješće o radu Vlade.

“Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, uvažene zastupnice i zastupnici,

ovo je po mnogo čemu posebna godina u kojoj se suočavamo s izazovima bez presedana.

Svijet je zadesila najveća pandemija još od Prvog svjetskog rata. To je prouzročilo gospodarsku i društvenu krizu kakva se ne pamti još od Drugog svjetskog rata.

Uza sve to, naš glavni grad Zagreb i okolicu pogodio je najrazorniji potres u zadnjih 140 godina, čija šteta je procijenjena na 86 milijardi kuna, što je oko 60% državnog proračuna.

Zbog svega toga, suočeni smo s najvećim zdravstvenim, društvenim i gospodarskim izazovima od Domovinskog rata.

Prošle godine kada sam vas izvještavao o radu Vlade, nije se moglo naslućivati ovako dramatičan i zahtjevan tijek događaja i izazova.

Razdoblje prvog mandata Vlade obilježeno pozitivnim ekonomskim rezultatima

No prije nego se osvrnem na sadašnji trenutak i na smjer u kojem vodimo Hrvatsku, na stanje u društvu i kao i na prioritete Vlade u vremenu koje je pred nama, dopustite da se kratko podsjetimo na dosadašnja ostvarenja na kojima temeljimo mjere koje poduzimamo.

Ona su polazište projekcija za razdoblje pred nama, koje je i dalje puno neizvjesnosti i izazova.

Razdoblje od početka našeg prvog mandata do samog početka ove globalne krize obilježeno je pretežito pozitivnim ekonomskim rezultatima Vlade.

U prve tri godine značajno smo podigli razinu socijalne sigurnosti naših sugrađana.

Zahvaljujući mjerama, prosječne plaće podignute su za 1147 kuna, odnosno za 20%, čime smo osjetno povećali kupovnu moć građana i kućanstava – što je skoro šest puta više nego u mandatu vlade 2011–2015., kada je prosječna plaća povećana svega za 201 kunu.

Povećali smo minimalac za više od 30%, odnosno za 754 kune neto, što je triput više nego u mandatu prethodnih triju vlada – a za dva mjeseca podići ćemo ga za dodatnih 150 kuna, što će ukupno biti u četiri godine 904 kune.

Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!