Počinje sezona omiljenog zimskog napitka!

Naš omiljeni zimski napitak nije čaj niti topla čokolada, nego mirisno kuhano vino začinjeno anisom i cimetom i upotpunjeno okusima osvježavajućih citrusa. Zanima vas kako ga napraviti?

Za ovaj recept Jamieja Olivera koji koristimo već godinama i koji bismo vam toplo preporučili potrebni su:

2 klementine,
1 limun,
1 limeta,
6 klinčića,
1 štapić cimeta,
3 lista lovora,
1 štapić vanilije,
2 zvjezdasta anisa,
200 g nerafiniranog smeđeg šećera i
2 boce crnog vina.
Postupak kuhanja:

Ogulite koru s limete, limuna i klementine i narežite je na male komadiće. Istovremeno u lonac stavite šećer i lagano ga zagrijavajte na srednjoj temperaturi uz neprestano miješanje. Kad se šećer krene otapati, dodajte mu koru citrusa i sok od klementina. Svemu dodajte klinčić, prerezani štapić vanilije, štapić cimeta i lovor. Nakon laganog miješanja sastojaka, u lonac uspite malo vina, tek toliko da prekrije smjesu.

Sve to ostavite da kuha na laganoj vatri nekih 5 minuta, nakon čega ćete dobiti gusti sirup, u kojem je stvarna tajna ovog recepta. Jaime, a ni mi, nismo ljubitelji ishlapjelog vina. Na ovaj način, veći dio vina će biti tek podgrijan, ne i prokuhan.

Nakon što dobijete sirup, u njega dodajte anis i ostatak vina.

Pazite da ne provrije!

Kada je vino dovoljno toplo, natočite ga u čaše i uživanje može početi.

Izvor: bonjour.ba

Foto: šv

Pratite nas na društvenim mrežama!