Predstavljena Eko-edukacijska staza – podmorje NP Kornata

Ministarstvo turizma i sporta na otoku Murteru organiziralo je predstavljanje nove aktivnosti u Nacionalnom parku Kornati – „Eko-edukacijska staza – podmorje NP KORNATA“, koji je ujedno i pilot područje projekta INHERIT koji se financira u sklopu Interreg Mediteran (MED) programa u trajanju od 1. veljače 2018. do 31. siječnja 2022. godine, s ciljem razvoja održivog turizma.

S obzirom da je pilot područje projekta INHERIT, Nacionalni park KORNATI, čije je područje je najvećim dijelom zauzima morsku površinu, kupljena je ronilačka oprema za sve zainteresirane posjetitelje koji će na ovaj način moći vidjeti glavne atrakcije unutar morskih područja. Osim toga, cilj je ovog projekta je i promocija ronjenja kao održive turističke aktivnosti, koja nije samo sportska aktivnost nego je puno više od toga, te povećanja svijesti javnosti i turista o važnosti očuvanja bioraznolikosti, flora i faune podmorja. Sveukupno je Ministarstvo turizma i sporta za projekt INHERIT osiguralo preko 2,5 milijuna kuna, dok ukupna sredstva namijenjena  projektu iznose preko 42 milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ronjenje i snorkling sve su više u porastu, te pružaju turistima priliku da istraže podvodnu prirodnu i kulturnu baštinu. Ronjenje može poprimiti više različitih oblika, ali se ukupno smatra visoko vrijednom turističkom aktivnosti, nudeći jedinstvene mogućnosti za privlačenje turista s visokom razinom ekološke svijesti i posjetitelje da istražuju podvodnu baštinu. Iako obje aktivnosti mogu štetno djelovati na okoliš, ako se odvijaju neregulirano, obje se mogu prilagoditi tako da doprinose zaštiti okoliša. Na primjer, u priobalnim i otočnim zonama gdje je ronjenje opcija, ronioci mogu doprinijeti mapiranju stranih i invazivnih vrsta, te pomoći u čišćenju podmorja.

Također, kako je oprema koja je kupljena namijenjena za „Discovery ronjenje”, a koje služi kao svojevrsno upoznavanje s osnovama ronjenja, cilj je povećati broj novih ronioca koji će kroz otkrivanja ljepota podmorja i bioraznolikosti, dovesti do povećanja svijesti o potrebi zaštite istih. Dodatne mogućnosti za discovery program su izrada fotografija i video snimki flore i faune podmorja kojima Mediteran i Jadransko more obiluje.

Foto, izvor: Ministarstvo turizma i sporta

Pratite nas na društvenim mrežama!