Ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić: "Spremni za prihvat novih COVID pacijenata ukoliko će broj zaraženih rasti"

Ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica Mato Devčić jučer je na početku svog izlaganja informirao javnost kako je situacija s prekidom isporuke lijekova dijela veledrogerija razriješena ovaj utorak na način da je u koprivničku bolnicu, kao i u sve druge bolnice, stigao dio državnih sredstava za namirenje dijela dugovanja veledrogerijama u segmentu lijekova i potrošenog medicinskog materijala. Isporuka lijekova tako je u potpunosti normalizirana, iako ni dosad u koprivničkoj bolnici nije bilo zastoja, a svi pacijenti, posebno onkološki, dobivaju puni opseg terapija koje moraju primiti.

Što se tiče teme COVID-19, 53 pacijenta hospitalizirano je na nekoliko lokacija u bolnici, a njih šest je u jedinici intenzivnog liječenja, od kojih tri na respiratorima. Važno je reći da se u posljednjih nekoliko dana intenzivirao broj novozaprimljenih pacijenata što nam govori o dinamici lokalne transmisije. To je trend na koji smo mi u potpunosti pripremljeni, cijelo ljeto smo očekivali ovakvu situaciju te je naš bolnički sustav spreman i što se tiče prostora i ljudskih potencijala, kao i zaštitne opreme. Unatoč određenom broju pozitivnih zdravstvenih djelatnika, unutarnjim potencijalima rješavamo ovu situaciju, a najviše nam je angažiran prostor paviljona dnevnih bolnica, primarno za COVID odjel, dok su i drugi segmenti bolnice u potpunosti prostorom i opremom spremni za prihvat novih COVID pacijenata ukoliko će broj zaraženih rasti.“, kazao je ravnatelj Devčić te dodao: „U ovom trenutku pozitivno je 12 liječnika i 18 medicinskih sestara, a određeno 10 samoizolacija. Podaci se dinamično mijenjaju, raste dinamika dnevnog prijema pacijenata, no važno je naglasiti kako je sustav zasada održiv i očekujemo da takav ostaje. Procjena je da ovakvu dinamiku možemo bez problema sustav održati do proljeća, uzevši u obzir da nam dolazi i sezona gripe u kojoj svake godine zbrinjavamo pacijente s komplikacijama sličnima COVID-u 19.“

Osvrnuvši se na profil pacijenata koji su primljeni u OB Koprivnica, ravnatelj Devčić je pojasnio kako dominiraju pacijenti starosti između 60 i 70 godina, uz nekoliko njih od 40 godina, a dominantna dijagnoza je upala pluća. Spomenuo je kako su i mlađi pacijenti razvili teže oblike upale pluća, no svi su kvalitetno zbrinuti.

Velika novina koju je istaknuo ravnatelj Devčić je uvođenje brzih antigenskih testova u koprivničku bolnicu, što će značajno pridonijeti borbi protiv epidemije u smislu brzine i efikasnosti testiranja.

Radi osiguranja brže protočnosti pacijenata i rasterećenja našeg lokalnog laboratorija i PCR testiranja, mi ćemo tijekom ovog vikenda ući u ciklus korištenja brzih antigenskih testova za testiranje prvenstveno simptomatskih bolničkih pacijenata. Kandidati za takva testiranja su osobe kojima je potreban akutni prijem ili neka medicinska procedura, a osim vodeće dijagnoze imaju i COVID simptome. Brzi antigenski test nam pomaže, posebno ako je pozitivan, kako bismo takvog pacijenta, nakon što zbrinemo akutni problem, stavili u izolaciju. Rezultate takvog testa dobijemo u roku sat vremena i to će nam uvelike povećati sigurnost sustava, odnosno omogućiti da puno prije detektiramo i trijažiramo takve pacijente i da taj način usporimo širenje COVID-a unutar sustava.“, pojasnio je ravnatelj Devčić te dodao kako su pacijenti koji su negativni na brzom antigenskom testu i dalje kandidati za PCR testiranje, što će po pojedinačnim slučajevima dogovoriti s epidemiološkom službom.

Služba ureda župana

Pratite nas na društvenim mrežama!