Ravnatelj Srednje gospodarske škole Toni Svoboda – kvaliteta obrazovanja nam je na prvom mjestu

Ravnatelj Srednje gospodarske škole Toni Svoboda – kvaliteta obrazovanja nam je na prvom mjestu Izrazito smo ponosni na dugu tradiciju poljoprivrednog školstva u Križevcima i to pred nas postavlja obavezu i ciljeve da i u narednom periodu kao škola budemo što je moguće bolji. Korijene vučemo iz 19. st. od davne 1860. godine – kaže ravnatelj Srednje gospodarske škole Križevci Toni Svoboda u povodu ove velike obljetnice.

Danas Srednja gospodarska škola u ovom obliku egzistira od 1993. godine
kada se izdvojila iz tadašnjeg Poljoprivrednog instituta Križevci kao samostalna ustanova i s uspjehom djeluje i do današnjih dana. Zaista se trudimo da poljoprivredu promoviramo na najbolji mogući način, da privlačimo učenike i da zaista poljoprivreda kao jedna temeljna grana svake zemlje, pa tako bi trebalo biti i naše, bude temelj gospodarskog razvitka. Kvaliteta obrazovanja nam je na prvom mjestu i trudimo da da učenicima koji dolaze u našu školu pružimo maksimalno kvalitetno obrazovanje, prije svega zapošljavanjem visokostručnih i kompetentnih kadrova gdje smo u potpunosti pokriveni. Isto tako da bi škola mogla funkcionirati, mora se konstantno opremati kvalitetnom opremom što je u današnje vrijeme u poljoprivredi jako velik izazov. Imamo svoje praktikume u kojima se obavlja poljoprivredna proizvodnja i ta sredstva nam služe za podizanje kvalitete obrazovanja upravo u našim praktikumima. Oni su temelj da bi učenici stjecali vještine, znanja, kompetencije u poljoprivredi – navodi ravnatelj Toni Svoboda.

Srednja gospodarska škola jedinstvena je u Hrvatskoj u strukovnom obrzovanju, osobito u području poljoprivrede . Raspolaže sa 36 hektara obradivih površina. Tu veliki dio otpada na ratarski praktikum, nadalje ima voćarsko-vinogradarski praktikum koji je oko 2,5 ha, vrtlarski praktikum gdje je vrt površine 1,5 ha i plastenik za hidroponski uzgoj od prije godinu dana.

U njemu se krenulo s novom tehnologijom hidroponskog uzgoja u cilju stjecanja novih znanja u području poljoprivrede za učenike. Odlučili su se za hidroponski uzgoj jagoda i uzgoj presadnica. Prošlog proljeća smo imali prvi urod jagoda na taj način i bili smo izuzetno zadovoljni. Žao mi je što te plodove zbog epidemije nisu prvi ubrali naši učenici, nego mi nastavnici. Nadam se da će u idućoj sezoni naši učenici vidjeti plodove svog učenja i rada . Temelj svakog strukovnog obazovanja, pa tako i našega, je praktična nastava gdje učenici, teoretsko znanje pretaču u praktično i tu mogu steći vještine i znanja koja će im zasigurno kasnije koristiti u svakodnevnom radu i za nastavak daljnjeg školovanja . – napominje ravnatelj Svoboda.

Voćarski praktikum obuhvaća voćnjak s jabukama površine oko 2 ha, tu je i
vinograd sa oko 400 trsova raznih sorti grožđa koje uspijevaju na ovom podneblju. Ove godine krenuli su i u dio vinarstva s obzirom da su učenici upisani i u smjer voćar-vinogradar-vinar.

Već su nadaleko poznati i ukusni sirevi, vrhnje, sir gauda. Srednja gospodarska škola ima govedarski praktikum sa 31-nom muznom kravom simentalske i holstein pasmine. Sami proizvode stočnu hranu na ratarskim površinama, a mlijeko se prerađuje u sir, vrhnje i polutvrdi sir gaudu po nizozemskoj recepturi. Zaista sve ono što proizvedemo uspješno plasiramo u našem gradu. Osvojili smo za to brojne nagrade i priznanja na brojnim izložbama i sajmovima.- rekao je Toni Svoboda.

Srednja gospodarska škola sudjelovala je i u brojnim projektima. S time su krenuli unatrag 5-6 godina i do sada sudjelovali u preko 10-tak projekata Erasmus +. U tome ih je u posljednje vrijeme usporila epidemija korona virusa.
Prije početka epidemije smo zaključili dva partnerstva sa partnerima iz Makedonije i Mađarske, međutim to je sada malo stopirano, ali nadam se da ćemo krenuti dalje kada se stvore uvjeti.

U Srednju gospodarsku školu u Križevcima ove školske godine bio je dosta dobar upis u prve razrede. Od 105 slobodnih mjesta upisana s 92 učenika u tri četverogodišnja smjera koji su bili u potpunosti popunjeni: agrotehničar, što je novi kurikulum i mijenja dosadašnji smjer poljoprivrednog tehničara općeg, zatim veterinarski tehničar i poljoprivredni tehničar fitofarmaceut.
Za trogodišnje smjerove nešto je manji interes, ali još uvijek dovoljno učenika upisujemo. To je smjer poljoprivredni gospodarstvenik i mehaničar poljoprivredne mehanizacije, a nakon dugo godina smo ove godine upisali i šest učenika u smjer voćar-vinogradar-vinar i vrtlar, te mljekari. To su nam razredi u kombinaciji, a od slijedeće školske godine dobili smo i dozvolu od nadležnog ministarstva za upisom novog smjera cvjećar. Nadam se da će biti zainteresiranih učenika za taj smjer s obzirom da smo dobili naputak da ima interesa onih koji bi se htjeli obrazovati za to zanimanje – najavljuje ravnatelj.

U Srednjoj gospodarskoj školi trenutno se školuje 280 učenika u 18 razrednih odjela. Može se smatrati regionalnom školom, jer učenici dolaze iz raznih mjesta. Osim iz Križevaca i okolice puno učenika ima iz Zagrebačke županije i to najviše iz Vrbovca i okolice, zatim iz Bjelovarsko-bilogorske županije, nešto manje dolaze i iz Varaždinske županije, Ludbrega. U Križevcima je Učenički dom kapaciteta 100-120 učenika te oni ovdje imaju dobre uvjete za boravak i redovito polaženje nastave.

Zbog problema s pandemijom korone radilo se i u ovoj školi u otežanim uvjetima. O tome ravnatelj Toni Svoboda kaže:

Nalazimo se u zaista specifičnom vremenu. Od ožujka kada je krenula epidemija krenuli smo u online nastavu koja je trajala do prošle školske godine. Od ove školske godine krenuli smo redovno u nastavu u školu po A modelu. Mogu reći da se dobro držimo, bilo je nešto učenika u samoizolaciji, ali to je zanemariva brojka. Nastava je najkvalitetnija kada se odvija uživo, kada je živa riječ predavača. Osobito kada se radi o strukovnim školama neosporna je važnost praktične nastave gdje ju je teško zamijeniti bilo kakvim oblikom online nastave – izjavio nam je ravnatelj SGŠ Toni Svoboda.

ji/radiokrizevci.hr
foto: SGŠ, ji

Pratite nas na društvenim mrežama!