Razgovor: Dijana Mijač Dretar o sustavu odlaganja otpada i novostima, uskoro i četvrta, plava kanta u domaćinstvima

Iako početkom godine svi korisnici usluga Komunalnog poduzeća Križevci dobivaju upute kako odvajati otpad i knjižicu s kalendarom otpada koju trebaju čuvati i provjeravati datume odvoza cijelu godinu, mnogi su se iznenadili kada im otpočetka studenog otpad u zelenim kantama nije odvožen svaki tjedan. Zaboravili su da se i u proljetnim mjesecima otpad odvozio dva puta mjesečno, a od 1.svibnja do 1.studenog se povećao broj odvoza zelene kante i smeđe biokante na četiri puta mjesečno, odnosno svaki tjedan zbog visokih temperatura i neugodnih mirisa.

 Dijana Mijač Dretar, voditeljica Sustava zaštite okoliša u Komunalnom poduzeću Križevci moli građane da čitaju upute jer će u 2021. godini biti ista frekvencija  odvoza za što će dobiti novu knjižicu s uputama i kalendarom odvoza. 

Kako je vrijeme pandemije korona virusa, nisu se mogle često održavati edukacije građana, učenika i polaznika dječjih vrtića kao što je to bilo prijašnjih godina. 

– Odlučili smo zato veći naglasak staviti na samoedukaciju pa će iz uputa saznati kako mi sami možemo utjecati na smanjenje količine otpada, na odvajanje i da smo mi svi kao pojedinci važna karika u tom sustavu gospodarenja otpadom. Primijetili smo da se i svijest pojedinaca budi, da raste i moram pohvaliti korisnike jer smo povećali količine i postotke odvojenog sakupljanja otpada. U kolovozu su stigli rezultati iz Ministarstva zaštite okoliša gdje stoji da smo u 10 gradova u Hrvatskoj po postotku povećanja odvojeno sakupljanog otpada u odnosu na prethodnu godinu. Vjerujem da ćemo i ove godine povećati postotke jer važno je da smanjimo količine otpada na našem odlagalištu. – kaže Dijana Mijač Dretar.

Na križevačkom odlagalištu otpada otvorene su nove kazete za odlaganje otpada. Grad je u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financirao sanaciju i otvaranje sa 2,5 milijuna kuna gdje je Fond financirao sa 60%, a Grad Križevci sa 40%.

– To je velika stvar jer ima puno gradova u Hrvatskoj gdje je država zatvorila odlagališta i moraju odvoziti otpad na druga odlagališta. To više košta, tako da nam je jako bitno sačuvati odlagališni prostor, da smo što duže ovdje, da što manje otpada bude u zelenoj 

kanti, a što više otpada idemo razvrstati, i bio i koristan otpad. Gospodarenje sustavom jako puno košta, moramo smanjiti maksimalno troškove i sačuvati odlagališni prostor.

da ne moramo voziti drugdje gdje oni diktiraju cijene i vi ste onda nemoćni.- kaže Dijana Mijač Dretar.

Većina Križevčana razvrstava i odvaja otpad, ulazi im to u naviku, već od najmlađih pa do starijih korisnika. Tako dok dođu u neki drugi grad, na more gdje nema sortiranja,navodi voditeljica Sustava zaštite okoliša, čudno im je i ne žele baciti koristan otpad. 

– To nam je postalo stil života. Na želost, otkazan je Obrtnički i gospodarski sajam gdje smo uvijek bili prisutni s radionicama i nagradnim igrama. Uvijek je bilo upita na štandu, želimo osluškivati građane jer smo mi u službi građana. Sada to izostaje, ali nadam se da ćemo biti prisutni kroz brošure, letke, internet, našu facebook stranicu i odgovarati na pitanja građana. – ističe Dijana Mijač Dretar.

Križevčani su u stambenim zgradama dobili plave spremnike za odvajanje papira, a »plave« kante bit će podijeljene i domaćinstvima. Imat ćemo puno dvorište kanti, čak četiri.

– Grad Križevci se javio na europski natječaj gdje je preko Fonda za zaštitu okoliša nabavljeno 150 spremnika za odlaganje papira i kartona. Vrijednost projekta je bila oko  200.000 kuna gdje je Europa financirala 85%. Podijelili smo te kontejnere stambenim zgradama i pravnim osobama. Početkom iduće godine će te spremnike dobiti i fizičke osobe, svih 7000 korisnika na kućnom pragu. Onda ćemo imati odvojeno sakupljanje papira i kartona u posebnoj, plavoj kanti, a narančasta kanta će ostati za ostali otpad: plastiku, tetrapak, limenke i drugo. Sve što je bilo, samo ćemo iz nje izvaditi papir i staviti u plavi spremnik – napominje Dijana Mijač Dretar.

Kavezi za spremnike kod stambenih zgrada su se pokazali kao dobri.

– Bojali smo se ilegalnog odlaganja pored njih, ali toga nema. Napravili smo preko 70 sastanaka s predstavnicima stanara. To je bilo svakodnevno, euducirali ih , davali upute. Možda je duže trajalo, ali to je operativno bilo zahtjevno. Trebalo je potpisati ugovore, to izgraditi, napraviti i podijeliti ključeve, ali mislim da su zadovoljni. To izgleda uredno, nemamo pritužbi. Zadovoljni su jer im nitko drugi, sa strane ne može odlagati otpad u spremnik što se prije dešavalo dok su bili na javnoj površini. 

Voditeljica Sustava zaaštite  okoliša u Komunalnom poduzeću Križevci Dijana Mijač Dretar najavljuje i jednu novost da će kroz mjesec-dva svaki korisnik dobiti karticu sa svojom šifrom s  kojom će dolaziti na reciklažno dvorište:

– Sve se na tome vidi, koliko je puta korisnik dao otpad, koliko puta je bio na reciklažnom dvorištu, koliko je predao glomaznog otpada,  da li ima kakvu pritužbu. Završili smo i sa pilot projektom sakupljanja stakla i jako smo zadovoljni. Provodio se na području grada gdje smo kućanstvima podijelili dvije vreće sa sakupljanje stakla i skupili  smo preko 13 tona. To je jako puno, a sada ćemo osluškivati građane i vjerojatno ćemo to ponavljati. Unatoč otocima ipak volimo kad je skupljanje na kućnom pragu. 

Uvijek i na edukacijama govorim o plastici, o najlon vrećicama koje ne bi trebali koristiti, npr. dok kupujemo banane. Ne morate uzeti vrećicu, nego bar kod nalijepiti na bunt banana i tako isto pridonijeti zaštiti okoliša. I tim malim odricanjem možete smanjiti količinu otpada. Za neispravno odložen otpad nismo pribjegavali kažnjavanju, naravno da će prvo biti upozorenje, ali nakon toga i ugovorna kazna koja je propisana. Knjižice odvoza će stići na kućne adrese, molim korisnike da ih čitaju, čuvaju kalendar cijelu godinu, unutra su i besplatni kuponi za odvoz glomaznog otpada – poručuje Dijana Mijač Dretar.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!