Roč, gradić smješten u sjevernoj Istri, destinacija je koju moramo posjetiti

U sjevernoj Istri, na brdašcu kraj ceste Lupoglav – Buzet, smjestio se prapovjesni gradić Roč. Bio je ilirsko naselje, pa rimski “castrum”, te se u srednjem vijeku preobrazio u utvrđeni grad s obrambenim zidinama i kulama koje su i danas vrlo dobro očuvane. U srednjem vijeku bio je središte hrvatske pismenosti i nakladništva na glagoljici.

U spomen na taj period, danas se cesta Roč-Hum naziva Aleja glagoljaša a sastoji se od 10 kamenih obilježja posvećenih glagoljici i glagoljašima smještenih uz cestu.

Roč je i gradić glazbenog amaterizma. Ovdje se, u organizaciji KUD – a „Istarski željezničar“ Roč, svake godine u svibnju održava međunarodna manifestacija „Z armoniku v Roč“ koja okuplja svirače na dijatonskim harmonikama – triestinama.

Naš prijatelj Damir Jakšić iz Duge Rese, uz fotografije Roč-a, šalje nam i nekoliko fotografija Huma, najmanjeg grada na svijetu. O njemu se nema što puno reći osim da je Hum danas spomen-grad, jedan od rijetkih sačuvanih primjera urbanog razvoja isključivo unutar gradskih zidina.

Uživajte u fotografijama!

Pratite nas na društvenim mrežama!