Što trebate činiti kako bi vaš vrt dogodine bio bolji?

Bez obzira na to jesmo ili početnici u vrtlarenju ili ne, uvijek ćemo težiti savršenstvu, no vrt se neprekidno mijenja i jasno je da uvijek sve ne može biti kako smo zamislili. U vrtu svake godine ne uzgajamo iste vrste biljaka, niti to činimo uvijek na istome mjestu. A usto na biljke djeluju i faktori kao što su vremenske prilike, bolesti i štetnici. Tako svake godine imamo drugačije uvjete i situacije s biljkama.

Tijekom godine ćemo uočavati pogreške te istodobno promišljati o tekućoj sezoni, ali i onoj koja dolazi te o tome što možemo učiniti da nam uzgoj biljaka bude uspješniji, a vrt ljepši. Korisno je raditi bilješke jer nam one čitave godine mogu poslužiti kao vodič. Određene poslove koje učinimo u razdoblju od jeseni pa do početka proljeća mogu nam uvelike olakšati održavanje vrta u idućoj sezoni.

Pregled vrta

Razmislimo odgovara li nam izgled vrta i raspored pojedinih elemenata? Ako je sve u redu, nećemo imati većih radova. Vjerojatno smo primijetili da su neke biljke previše bile u sjeni, a neke na suncu. Njih ćemo trebati presaditi na bolje mjesto. Do prvih mrazeva možemo saditi i presađivati trajne biljke. Tada još možemo načiniti i razne popravke neživih elemenata (staze, stube, ograde, terase, pergole…). Dok su nam dojmovi još svježi, isplanirajmo i napravimo raspored sjetve i sadnje jednogodišnjega cvijeća, začina i povrća za sljedeću sezonu. Pri tome vodimo računa o tome kako su nam biljke uspijevale i trebamo li ih uzgajati na boljemu mjestu i/ili poboljšati tlo.

Čistoća

Čistoća u vrtu nije važna samo zbog estetskoga dojma. Trebamo ukloniti lišće, grančice i sve odumrle dijelove biljaka. To se odnosi i na biljke završile svoj razvoj (jednogodišnje cvijeće, neki začini i povrće). Ako su biljni ostaci zdravi, odlažemo ih na kompost, a sve bolesne dijelove najbolje je spaliti. Tako ćemo uvelike smanjiti mogućnost razvoja i širenja bolesti i nekih štetnika. Oko grmova pograbljamo lišće kako se ondje ne bi nastanili štetnici. Možemo ga kompostirati, iskoristiti za zaštitu osjetljivih biljaka ili malčirati.

Temeljito uklanjanje korova

Ovo je važna mjera koja će nam iduće godine pomoći u kontroli korova. Potrudimo se ukloniti što više korova. Iščupamo ga, a one tvrdokornije, višegodišnje iskopamo tako da posve uklonimo korijenje. Osjemenjene biljke uklanjamo oprezno kako se sjeme ne bi rasijalo posvuda uokolo.

Priprema gredica

U planiranju i pripremi gredica za iduću sezonu koristit će nam iskustvo ove godine. Razmislimo jesmo li biljke sijali i sadili na vrijeme, odabrali im dobro mjesto, pravilno njegovali… Važno je uzeti u obzir i na eventualne probleme s bolestima i štetnicima. Gredice očistimo i pripremimo za proljeće – tako će nam biti odmah spremne za sjetvu i sadnju. Najprije dodamo organski materijal (stajski gnoj ili kompost) te ih prekopamo (preštihamo) i tako ostavimo preko zime. Ako malčiramo, organski materijal prekrijemo lišćem, sijenom ili slamom.

Spremanje osjetljivih biljaka

Prije mraza u zaštićeni prostor spremit ćemo osjetljive biljke koje smo držali na otvorenome. Kako bi dobro prezimjele i ostale zdrave, trebamo ih pregledati i prema potrebi tretirati od štetnika i bolesti. Spremamo i podzemne organe osjetljivih biljaka (dalije, gladiole i kane). Biljke iskopamo iz tla ili izvadimo iz posuda. Nadzemne dijelove odrežemo nekoliko centimetara iznad gomolja ili rizoma, a njih očistimo od zemlje. Ostavimo ih nekoliko dana da se osuše. Potom ih spremimo u papir, pijesak ili treset na svježe i prozračno mjesto zaštićeno od smrzavanja (4 do 10oC, oko 70 % vlage).

Jesenska sadnja i njega travnjaka

Ovo je izvrsno vrijeme za sadnju i presađivanje trajnih biljaka (voćaka, drveća, grmova i trajnica). Isto se odnosi na lukovičasto cvijeće (narcisa, tulipan, zumbul) te luk i češnjak. Važno je da to učinimo prije smrzavanja tla. Sadnja u jesen često je uspješnija od proljetne: biljke su se već preko zime pomalo ukorijenile, ranije kreću u vegetaciju i obično su naprednije i čvršće od onih sađenih u proljeće. Usto, u proljeće ćemo imati jedan posao manje. Potkraj sezone pograbimo lišće, jer bi u suprotnome od njegova truljenja nastala oštećenja na travnjaku te uklonimo korov. Prije mrazeva oštećena mjesta očistimo od eventualnoga korijenja, dodamo kvalitetne zemlje i posijemo travu. Tako ćemo u proljeće imati obnovljeni travnjak.

/gospodarski.hr/

Pratite nas na društvenim mrežama!