U idućoj godini Križevce očekuje niz projekata, aktivnosti i programa – najavili predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović i gradonačelnik Mario Rajn

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović i gradonačelnik Mario Rajn sa zamjenikom Danijelom Šaškom i pročelnicima upravnih odjela održali su danas konferenciju za medije te se osvrnuli na najvažnije točke dnevnog reda 30-te sjednice Gradskog vijeća Grada Križevaca koja će se održati u četvrtak. 

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović posebno je istaknuo da je u 2019. godini u Križevcima poslovalo 513 poduzetnika, odnosno pravne i fizičke osobe, odnosno obveznici poreza na dobit i ukupno su ostvarili 3,9 milijardi kuna prihoda. 

To je Križevce svrstalo na 24. mjesto  od svih 556 jedinica lokalne samouprave na području Hrvatske po prihodima, dok smo po broju zaposlenih na 26. mjestu. Po broju poduzetnika Križevci su na 34. mjestu i ti rezultati nas smještaju u 5% najboljih jedinica lokalne samouprave na području Hrvatske – kazao je Marko Katanović i čestitao poduzetnicima.

Osvrnuo se zatim i na usvajanje odluke o prostoru prava građenja u korist Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, na najveći projekt infrastrukturne prirode, odnosno uređenje stadiona i pratećih objekata kao i odluku o osiguravanju prostora za potrebe Državnog arhiva u Križevcima. Bit će smješten u prostoru Komunalnog poduzeća gdje je nekada bio trgovački centar “Bila”.  

Gradonačelnik Mario Rajn kazao je više o Proračunu za 2021. godinu. Ukupni planirani prihodi i primici te rashodi i izdaci za iduću godinu iznose 130.434.900,00 kuna. Planira se proširenje zgrade Dječjeg vrtića Križevci u iznosu 1,5 milijuna kuna, sufinanciranje obrta za čuvanje djece registrirane na području Grada Križevaca sa 100.000 kuna, tu su aktivnosti Future Hub Križevci za mlade, vrijedan projekt koji provodi udruga P.O.I.N.T. u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Križevci, križevačkom astronomskom udrugom Perzeidi i Gradom Križevcima, uspostava Stem praktikuma u srednjim školama, uređenje gradskog stadiona i pratećih objekata u iznosu 5,5 milijuna kuna, proširenje Skate parka  – treća faza. U okviru zaštite okoliša i unapređenja životnog standarda tu je svakako Aglomeracija Križevci sa 2.650.000 kuna, grupni vodovod Križevci u iznosu od 982.000 kuna, nastavak istraživanja na geotermalnom izvoru sa 350.000 kuna, sufinaciranje solarnih elektrana građanima sa 150.000 kuna, nabava plavih spremnika za prikupljanje papira sa 150.000 kuna. U dijelu poljoprivrede u planu je uspostavljanje i opremanje zajedničkih prerađivačkih kapaciteta sa 470.000 kuna, a i dalje će se raditi na uređenju našeg grada. Planira se uređenje parka u Tomislavovoj ulici sa 500.000 kuna, uređenje obilježja križevačkim braniteljima iz Domovinskog rata za što se planira 300.000 kuna, projektiranje i izgradnja parkirališta kod željezničke stanice sa 300.000 kuna, izgradnja nogostupa u Zagorskoj ulici u iznosu od 250.000 kuna, rekonstrukcija biciklističke staze u Ulici Nikole Tesle sa 500.000 kuna, izgradnja parkirališta u Ulici Frana Gundruma sa 500.000 kuna i rekonstrukcija dijela ceste u toj ulici sa 100.000 kuna. Rekonstruirat će se parkiralište u  Ulici Matije Gupca za što se planira 700.000 kuna i Prigorskoj ulici sa 300.000 kuna. Nastavit će se uređenje Velike dvorane Hrvatskog doma s iznosom od 448.000 kuna.

Grad će sufinancirati uspostavljanje državnog arhiva sa 250.000 kuna, postavit će se sigurnosne kamere na ulazima u grad i to stoji 200.000 kuna, a još jedan važan projekt je Living streets u iznosu od 151.000 kuna financiran sredstvima European Climate Initiative čiji je cilj informirati lokalne zajednice o mogućnostima stvaranja kvalitetnih prijedloga  i inicijativa u transformaciji stambenih blokova, mobiliziranja lokalne zajednice i povezivanja u zajedničkoj transformaciji su-kreiranjem programa i plana intervencija te promicanje jedinstvenog pristupa i jačanje kapaciteta lokalne zajednice.

Sve to, kao i drugi projekti, radovi i aktivnosti trebali bi doprinijeti boljoj kvaliteti života u Križevcima kako bi se grad razvijao prema potrebama njegovih stanovnika.

ji/radiokrizevci.hr 

Pratite nas na društvenim mrežama!