Uz Dan hrvatskih knjižnica 11. studeni – razgovor s ravnateljicom Gradske knjižnice »Franjo Marković« Marjanom Janeš Žulj – knjižnica mjesto znanja

Još do 15. studenog traje Mjesec hrvatske knjige, a na današnji dan, 11. studenog obilježava  se Dan hrvatskih knjižnica. Povodom toga porazgovarali smo s ravnateljicom križevačke Gradske knjižnice »Franjo Marković« Marjanom Janeš Žulj. U knjižnici je  pripremljen bogat program za korisnike, ali zbog širenja bolesti COVID-19 dio programa je morao biti otkazan. Radili su se programi gdje je bio manji broj sudionika i korisnika. 

Knjižnica je nastavila raditi uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. 

– Cijelu godinu smo nabavljeli nove knjige, odrađivali stručne poslove i tu nam obim posla nije pao. Sredstva su ostala u istoj mjeri kao što smo planirali, jedino se možda nešto smanjila frekvencija korisnika. No, zato imamo veći broj korisnika koji nas virtualno prate. Korisnici su se naučili da nas unaprijed kontaktiraju i naručuju knjige, da dođu vrlo kratko samo preuzeti tu vrećicu s knjigama. Što se tiče boravka u knjižnici, primjećujemo da ima manje djece. Više dolaze roditelji po knjige. To nam je žao jer djeca su ovdje rado viđena i imala bi svoj kutak za boravak. Međutim, okolnosti su takve i nadamo se boljim danima – kaže – ravnateljica Marjana Janeš Žulj. 

11.studeni obilježava se kao Dan hrvatskih knjižnica, ove godine po 10-ti puta jer je to datum kada je donesen Zakon o knjižnicama. Na današnji dan Knjižnica ima akciju besplatnog učlanjenja za nove članove. Još ovaj tjedan traje i akcija povrata knjiga bez naplate zakasnine pa to mogu učiniti svi koji su možda knjige zametnuli ili zaboravili vratiti. 

– Na Odjelu za odrasle imamo puno novih knjiga i pozivamo korisnike da ih posuđuju i čitaju. Tu je i čitaonica novina i časopisa, sada pod posebnim uvjetima s velikim razmakom, a može se čitati i na drugom mjestu u knjižnici. Imamo i usluge fotokopiranja, printanja, uvezivanja posebno maturalnih i diplomskih radnji i izradu bibliografija.  Imamo i uslugu međuknjižnične posudbe. U knjižnici se može učiti, istraživati, pretraživati računala, koristiti uslugu e-građani.- kaže ravnateljica.

– Na Dječjem odjelu bih spomenula uslugu STEM programa robotičkih radionica koje konstantno održavamo. Pozivam na posudbu micro Maqueen robota i individualne radionice utorkom. Na ovom odjelu su i tematske izložbe, trenutno je izložba o prirodi »Razlistaj se«, o zubima, i polica posvećena pokojnom Mladenu Kušecu koji je bio naš česti gost. I na tom odjelu redovno nabavljamo nove knjige za naše male korisnike. Namijenjen je djeci do šestog razreda, a za malo starije imamo  Odjel za mlade.

Drago nam je da igraonica radi, roditelji se pridržavaju mjera kao što to i mi činimo. Radimo sa osam grupa, četiri ujutro i četiri u poslijepodnevnom terminu. Djeca rado dolaze, a cijeli taj program je namijenjen poticanju čitanja kroz priče i didaktičke igračke. Nabavljamo nove igračke koje su kvalitetnije i metodičke – kaže Marjana Janeš Žulj i najavljuje program za najmlađe za Svetog Nikolu koji će mališanima doći u posjetu. Nadalje, tu je županijska usluga Knjige za bebe za poticanje čitanja od najranije dobi.

Bibliobus vozi knjige čitateljima po terenu, na 34 stajališta među kojima su odnedavno i križevački dječji vrtići Križevci i Zraka sunca. I tu je veliki interes za čitanje i knjige su dostupne svakom čitatelju. – Nadam se da ćemo imati priliku uključiti i druge vrtiće, jedino što su oni nama dosta blizu, preko puta smo pa mogu doći k nama. To se dobro pokazalo baš u ovoj situaciji kada djeca manje izlaze iz vrtića da ipak knjiga dođe do njih. Ključna je navika čitanja od najranije dobi. Važno je da je knjiga u okruženju djeteta i kasnije će je voljeti i biti aktivni čitatelji.  

Ravnateljica Marjana Janeš Žulj podsjeća i na vrlo aktivnu dramsku grupu “Kolibrići”. I u ovoj teškoj situaciji oni rade i uvježbavaju predstave. Nakon 11 predstava koje su uspjeli napraviti, nedavno su nastupili s Gogoljevom »Kabanicom«, a pripremaju za prosinac predstavu »Heidi«. 

– To je jedan dobar način da se susreću s književnošću i preko nje stvaraju neko novo djelo. Ta djeca imat će jedno bogato iskustvo scenskog rada, javnog govorenja i nastupa i sigurno će im to kasnije u životu dobro doći. Okuplja ih i radi s njima voditeljica Sanja Marković te svima zahvaljujem. Hvala svim našim korisnicima i svima koji nas prate u radu, a mi ćemo se pobrinuti da i dalje bude puno aktivnosti i da se razvija čitateljski duh – ističe Marjana Janeš Žulj.

ji/radiokrizevci.hr 

Pratite nas na društvenim mrežama!