Zaklada Volim Križevce dodijelila devet stipendija učenicima i studentima Križevaca

Zaklada za lokalni razvoj i solidarnost “Volim Križevce” je, nakon provedenog javnog natječaja, donijela odluku o dodjeli devet stipendija učenicima i studentima u školskoj i akademskoj godini 2020./2021. Iako je prvotno bilo planirano dodijeliti osam stipendija mladima Križevaca na osnovi socijalnih kriterija, Zakladna uprava u odluku je uvrstila još jednu učeničku stipendiju kako bi svi kandidati i kandidatkinje koji zadovoljavaju uvjete ostvarili pravo na stipendiju.

Dobitnici učeničke stipendije mjesečnog iznosa 500 kuna su petero srednjoškolki i srednjoškolaca s prebivalištem u Križevcima koji škole pohađaju u Križevcima, Zagrebu Varaždinu. Studentske stipendije po 1000 kuna mjesečno dobilo je četvero studentica i studenata koji studiraju geologiju, pedagogiju, pravo i šumarstvo, troje u Zagrebu, jedna studentica u Rijeci. Svi će oni primati ukupno devet mjesečnih stipendija sve do lipnja iduće godine.

Zaklada za lokalni razvoj i solidarnost “Volim Križevce” je prva suvremena zaklada u Križevcima, osnovana 2019. godine, čije se djelovanje zasniva i na filantropskoj ostavštini Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, znamenitog Križevčanina iz 17. stoljeća koji je svojim dobročinstvom osigurao školovanje onim učenicima i studentima koji inače nikad ne bi imali priliku za to.

Izjave – upravitelj zaklade mr. sc. Hrvoje Belani:

– Htjeli smo na ovaj način stvoriti dodatne mogućnosti za mlade koji to itekako zaslužuju, a životne prilike nisu uvijek bile na njihovoj strani. Zahvalni smo svim podupirateljima koji su svojim donacijama omogućili provedbu prvog natječaja zaklade za stipendiranje mladih.

– Pozivam i ovim putem poslovne subjekte i građane da uplatama na žiro-račun podrže filantropsko djelovanje zaklade!

– Među osnivačima zaklade, tzv. zakladnicima su, uz 22 građanki i građana, također dva poslovna subjekta te jedna neprofitna udruga, koji su se okupili 2017. godine s inicijativom osnivanja lokalne zaklade u Križevcima, a sama ideja potječe još iz 2010. godine. Uz stipendiranje mladih iz Socijalnog fonda “Zakmardi”, u sklopu zakladi ćemo u narednom razdoblju uspostaviti Obrazovni fond “Vavra”, Istraživački fond “Kiepach” i Zdravstveni fond “Gundrum”, putem kojih se nadamo osigurati podršku za radne vidove lokalnog razvoja i solidarnosti.

Izjava – predsjednica zakladne uprave Ivana Dubravec:

– Pristigle prijave na natječaj pregledalo je i bodovalo peteročlano Povjerenstvo za dodjelu stipendija, a osim zadovoljavanja osnovnih uvjeta gledali smo i iznimno teške životne uvjete pojedinih kandidata te sukladno pravilniku zaklade i kriterijima odlučili dodjeliti čak devet stipendija. Ovaj nam je natječaj pokazao veliku potrebu za stipendijama, posebno među socijalno ugroženim učenicima i studentima te se nadamo da ćemo ih iduće godine podijeliti još veći broj.

Rezultati natječaja:
https://volimkrizevce.hr/wp-content/uploads/2020/11/Zaklada_VK_Stipendije_2020_Odluka_o_dodjeli_2020-11-26.pdf

Više o samom natječaju:
https://stipendije.volimkrizevce.hr

Upute za donatore:
https://volimkrizevce.hr/podrzite-i-donirajte/

Web sjedište zaklade:
https://www.volimkrizevce.hr/

Pratite nas na društvenim mrežama!