Zaklada "Volim Križevce" stipendira učenike i studente – natječaj traje do 8. studenog

Zaklada za lokalni razvoj i solidarnost “Volim Križevce” objavila je javni natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima u školskoj i akademskoj godini 2020./2021. temeljem kojeg će dodijeliti najviše osam stipendija mladima Križevaca na osnovi socijalnih kriterija, od toga četiri učeničke i četiri studentske stipendije. Stipendije se dodjeljuju na razdoblje od devet mjeseci, učenička – srednjoškolska će iznositi petsto kuna mjesečno, a studentska tisuću kuna mjesečno. 

Predsjednica Zakladne Uprave Ivana Dubravec ističe da je Zaklada za lokalni razvoj i solidarnost “Volim Križevce” proizašla iz građanske inicijative “Volim Križevce” koja je početkom 2017. godine okupila građanke i građane grada Križevaca i okolice sa željom za zajedničkim pronalaskom rješenja za boljitak i razvoj grada. 

– Građanska inicijativa je zatim formalizirana 2019. godine osnivanjem zaklade.  To je prva Zaklada u Križevcima, a  njeno djelovanje se zasniva  na filantropskoj ostavštini Ivana Zakmardija Dijankovečkoga. To je Križevčanin koji nam je svima dobro poznat i koji je svojim dobročinstvom osigurao školovanje onim učenicima i studentima koji inače nikad ne bi imali priliku za to. Svrha Zaklade je  razvoj filantropije i drugih oblika društvene potpore za promociju solidarnosti i zaštite ljudskih prava, kao i za podršku lokalnom razvoju te promociju društvenog poduzetništva.

U skladu sa svim time mi u Zakladi želimo financirati i donirati manje projekte u gradu i okolici od stipendiranja studenata, rada Socijalne samoposluge, potpore društvenim poduzećima  i njihovih projekata te sličnih socijalnih inicijativa i društvenih inovacija za dobrobit lokalne zajednice – kaže Ivana Dubravec.

Kako bi  našim učenicima i studentima pomogli i ukazali na mogućnost i isplativost obrazovanja, odlučili smo u sklopu Zaklade  osnovati socijalni fond Zakmardi. Također nam je plan uspostaviti i obrazovni fond Vavra, istraživački fond Kiepach i zdravstveni fond Gundrum kojima bismo u narednim godinama podržali izvrsnost, inovativnost i zdravstvene potrebe naših sugrađana i sugrađanki- otkriva daljnje planove Ivana Dubravec.

Ova prva aktivnost, dodjela stipendija učenicima i studentima s prebivalištem na području Križevaca je iz fonda Zakmardi i natječaj je upravo u tijeku te traje još do kraja ovog tjedna. Prijavu na natječaj moguće je podnijeti isključivo putem elektroničkog obrasca za prijavu objavljenog na službenim internetskim stranicama Zaklade www.volimkrizevce.hr do zaključno 8. studenog 2020. godine u 23:59:59 sati. Prijave poslane nakon isteka roka za podnošenje prijava ili dostavljene na bilo koji drugi način neće se razmatrati.

-Ovogodišnje stipendije smo odlučili dodijeliti učenicima i studentima slabijeg imovinskog stanja kako bi im barem malo olakšali školovanja. Također pozivam sve one koji žele postati donatori Zaklade da posjete naše web stranice i izvrše uplatu. Svaka podrška donatora je dobrodošla – poziva predsjednica Zakladne Uprave Ivana Dubravec. 

Vrijednosti na kojima Zaklada “Volim Križevce” temelji svoje djelovanje su poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda, solidarnost, socioekonomska pravda, nenasilje, uključivost, uvažavanje različitosti, ravnopravnost, sloboda izbora i izražavanja, očuvanje prirodnih i kulturnih dobara. Zaklada će se u svom radu voditi sljedećim načelima: solidarnost, odgovornost, otvorenost, održivost, suradnja, participacija, dijalog, transparentnost, upravljanje sukobom interesa, znanje i trajno učenje.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!