Zdravlje iz maslinova ulja

Ove nam jeseni više nego ikada treba ekstra djevičansko maslinovo ulje,
između ostalog i za podizanje imuniteta kako bismo se obranili od strašnih
virusa. Još od 1950. godine statistike pokazuju da mediteranske zemlje imaju najnižu stopu oboljenja od kroničnih bolesti te životni vijek koji je među najdužima u svijetu.
Učinak maslinovog ulja na imunološki sustav povezuje se prvenstveno s djelovanjem masnih kiselina (omega-3 i omega-6) i posebno s mononezasićenom, oleinskom kiselinom. Fenolni spojevi iz maslinovog ulja svojim jakim antioksidacijskim djelovanjem štite stanice imunološkog sustava
Za očuvanje i pravilnu funkciju imunološkog sustava važna je pravilna prehrana.

Imunološki odgovor kod ljudi i životinja može biti uzrokovan upravo nekim esencijalnim nutrijentima. Tijekom posljednjih godina, epidemiološka, klinička i eksperimentalna istraživanja potvrdila su potencijal nekih vrsta masnih kiselina iz hrane (prvenstveno višestruko nezasićenih i mononezasićenih masnih kiselina) kao modulatora imunološkog
sustava. Rezultati tih istraživanja još jednom ističu Mediteransku prehranu kao model zdrave prehrane budući se ona temelji na visokom unosu ribe (izvor višestruko nezasićenih masnih kiselina) i maslinovog ulja kao glavnog izvora masnoće (izvor oleinske kiseline, mononezasićene masne kiseline).
Kako molekule masnih kiselina, sastavnih komponenti masnoća u čovjekovoj prehrani, mogu djelovati na tako kompleksan sustav poput imunološkog? Istraživanja pokazuju da masne kiseline utječu na imunološki sustav putem više mehanizama; uzrokuju
smanjenje proliferacije (nekontroliranog rasta) limfocita, smanjenje sinteze citokina, povećanje aktivnosti fagocita, promjenu aktivnosti NK stanica… Interleukin-2 (IL-2) je važan citokin odgovoran za proliferaciju T-limfocita (stanice koje aktiviraju NK stanice).
Učinak maslinovog ulja na imunološki sustav povezuje se prvenstveno s djelovanjem masnih kiselina (omega-3 i omega-6) i posebno s mononezasićenom, oleinskom kiselinom koja u maslinovom ulju prevladava. Ipak, novija su znanstvena istraživanja
potvrdila djelovanje nelipidnih komponenti ulja, fenolnih spojeva, na imunološki sustav.
Poznato je da je maslinovo ulje, i to posebno ono ekstra djevičanstvo, izvrstan izvor fenolnih spojeva poput oleuropeina, hidroksitirozola, tirozola, elenolne kiseline.
Istraživanja provedena na ljudima pokazala su da fenolni spojevi iz maslinovog ulja utječu na smanjenje aktivnosti gena koji djeluju protuupalno. Ta su istraživanja dokazala da prehrana može izravno utjecati na imunološki sustav. (Agroportal)

Pratite nas na društvenim mrežama!