7 pitanja koja si trebate postaviti na kraju godine da spremno zakoračite u novu

Zadnji dani tekuće godine idealno je vrijeme da napravimo rezime iste. Postavimo si pitanja koja će nam pomoći u tome da vidimo gdje smo; poslovno, privatno, ali i sami sa sobom. Ne kaže se bez razloga da s novom godinom kreću i novi početci te da pojedine negativne stvari trebamo ostaviti u prošloj. 

Posebno je ova godina stvorena za povlačenje crte na pojedine stvari i propitkivanja nekih osobnih vrijednosti i stavova. Iskoristite zadnje dane ove godine na najbolji mogući način i uplovite u 2021. barem donekle resetirani. 

Koji sam cilj postigla?

Započnite s pozitivnim stvarima. Što ste si zacrtali tijekom 2020. godine, a uspjeli ste ostvariti? To ne moraju biti ni veliki ciljevi. Primjerice, jeste li htjeli više čitati? Jeste li htjeli više se baviti vrtom? Ili ste možda poželjeli češće prakticirati jogu? Zapišite sve ono što ste stigli ostvariti. 

Što nisam ostvarila?

S druge pak strane budite i objektivni te odgovorite na pitanje što niste postigli, a željeli ste. Pri tome nemojte tražiti opravdanja nego budite iskreni i svjesni pravog razloga zašto to niste uspjeli. Samo tako ćete moći sebe gurati dalje. 

Što me je činilo sretnom?

Ponovno se koncentirajte na pozitivne stvari. Sjetite se svih trenutaka i razloga zbog koji ste tijekom godine bili sretni. Imajte na umu da sreća ne znači nužno “putovanje u Tajland” ili “veliki bonus na poslu”. Sreća su i male stvari koje su bitnije jer ih lakše možemo ostvariti. 

Gdje sam naletjela na zid?

Što se dogodilo tijekom godine što nikako niste uspjeli ostvariti, preskočiti i uhvatiti se u koštac? To može biti problem s parternom kojeg nikako ne možete riješiti ili nesporazumi na poslu koji se konstantno ponavljaju. Pri tome se prisjetite kako ste se vi u situaciji ponašali i što ste mogli napraviti drugačije. 

Zbog čega se kajem?

Na greškama se uči, posebice na vlastitim. Zbog čega se kajete, bilo da je privatni ili poslovni život u pitanju? Potrudite se da iste greške ne ponavljate u novoj godini. 

Što sam naučila?

Ova godine je bila izazovna, ali svakako smo tijekom nje mnogo toga mogli naučiti. Koje lekcije ste vi uspješno naučili? Učenje može biti psihološko, ali može biti i praktično. Možda ste naučili kako se nositi sa stresnim situacijama ili ste napokon ispekli savršen kruh. Sva postignuća zapišite.

Što u životu trebam poboljšati?

Ulazak u novu godinu je često euforičan i prije svega pozitivan. Uvijek startamo s nadom i željom za promjenom. Sastavite popis onoga što želite poboljšati u novoj godini. To ne moraju biti veliki ciljevi, budite prije svega realni. Također činite to kako bi sveukupno bili sretniji sa sobom i u svom životu. 

Izvor: novilist.hr
Foto: Wikimedia Commons

Pratite nas na društvenim mrežama!