Beroš: Imam imunitet pa se neću sada cijepiti, prepustit ću cjepivo nekome kome treba

Premijer Andrej Plenković objavio da će cijepljenje  protiv covida-19 u Hrvatskoj započeti 27. prosinca, kao i u drugim zemljama EU.

Prvi muškarac koji se cijepio u Velikoj Britaniji zove se kao čuveni engleski književnik – William Shakespeare. Tko će biti prva osoba u Hrvatskoj koja će primiti cjepivo, odgovara ministar zdravstva Vili Beroš.

“Sigurno nećemo tražiti neke osobe s poznatim imenima, poput Miroslav Krleža, ali imamo strategiju i principe, prvi će cjepivo dobiti stariji ljudi i oni koji su u najvećoj potrebi. Prve tranše idu u domove za starije”, rekao je Beroš u Dnevniku N1 i dodao kako će prvo cijepljenje mediji moći prenositi uživo. No, nije htio još otkriti kada i gdje će to točno biti.

“Cijepljenje svakako predstavlja prekretnicu u borbi protiv koronavirusa. Neću reći da ćemo se vratiti u staro normalno, ali ćemo se vratiti u normalnije razdoblje. Cijepljenjem pokazujemo maksimalnu odgovornost i prema sebi i prema drugima”, kazao je Beroš.

Pojasnio je, gostujući na RTL-u, i kako je moguće da će se doze potrošiti već prvog dana cijepljenja, iako su 27., 28. i 29. prosinca su proglašeni danima cijepljenja protiv covida. Svjedočili smo ranijih godina, pojašnjava Beroš, da su cjepivima protiv sezonske gripe u jednom dan procijepilo i 30.000 građana. Zato Beroš smatra da je lako moguće
da se dostupnih 9 750 doza potroši u prvom danu, a onda ćemo čekati sljedeću tranšu koja je vrlo brzo, 31. prosinca.

Beroš kaže da je jedan od ciljeva kampanje koja će se provoditi upravo doprijeti do onih koji su neodlučni.

“Cijepljenje će sigurno trajati dugo, najmanje do ljeta. Imamo dovoljno vremena da razvijemo kampanju u punom smislu. Građani dolaze nešto kasnije na red i tada će biti potrebno pojačati kampanju”, ističe Beroš.

Stariji od 65. godina bit će procijepljeni do proljeća. No može se dogoditi ukoliko dobijemo dovoljno doza cjepiva, da oni budu procijepljeni i prije.

Cijepljenje liječnika i sestara
Što se tiče cijepljenja liječnika i medicinskih sestara, rekao je kako rezultati prve ankete nisu posve jasni.

“Treba imati na umu da je dosta liječnika i sestara preboljelo koronu, njih 10 tisuća, i s obzirom na to da oni imaju određeni imunitet, ne moraju se odmah cijepiti, mogu i odgođeno. I za građane vrijedi isto pravilo”, rekao je i dodao kako će se, po njegovim saznanjima, 70 posto medicinskog osoblja iz KB-a Dubrava i KBC-a Zagreb cijepiti.

“Mi koji smo preboljeli bolest imamo imunitet koji traje 6 mjeseci. Skloniji sam se cijepiti nakon 6 mjeseci, a prepustiti svoje cjepivo nekome kome treba”, rekao je Beroš.

“Ako je pitanje mog cijepljenja, ja ću se apsolutno cijepiti i mislim da je cijepljenje najznačajnija zdravstvena mjera koja je spasila najviše života u usporedbi s bilo kojom drugom zdravstvenom mjerom”, rekao je RTL-u.

Antigenski i PCR testovi
Komentirao je i trend pada zaraženih, je li to zbog mjera ili zato što se ne pribrojavaju antigenski testovi.

“U ovom trenutku struka je rekla da je PCR zlatni standard i da pribrajati ove brze antigenske nije uputno. Opterećenje zdravstvenog sustava je nešto manje i to dokazuje da je PCR testiranje ipak egzaktno. Kad je riječ o ukupnom broju, i mišljenja sam da treba ubrajati i jedne i druge. Ali i ECDC i WHO tako ne smatraju”, kazao je ministar.

O propusnicama
Što se tiče propusnica, koje su od danas na snazi, Beroš je rekao:

“Mislim da ni u jednom trenutku Stožer nije pokazao paniku. Mi nismo imali druge mogućnosti, ako ćemo biti promišljeni, racionalni i stručni, nego smanjiti mobilnost populacije.”

Pratite nas na društvenim mrežama!