Božić u zajedništvu obitelji

Složit ćete se da se ništa ne može usporediti s ​​tradicionalnom proslavom Božića koja uključuje razmjenu poklona, okupljanje za blagdanskim stolom i druge zajedničke aktivnosti s najmilijima.

Kako starimo, mnogima od nas teško je doći kući za Božić zbog posla, udaljenosti i drugih obveza, no bilo da je vaša obitelj blagdane običavala provoditi u miru ili u potpunom kaosu, to su zasigurno neke od najsretnijih uspomena iz vašeg djetinjstva.

Donosimo vam nekoliko snažnih razloga kao podsjetnik zašto Božić i blagdane provesti sa svojim roditeljima.

Nostalgija

Svatko se voli osjećati kao dijete, a probuditi se u obiteljskoj kući na božićno jutro ispunit će vas uzbuđenjem koje ste iskusili kao dijete. Proslava Božića kod kuće lijepa je prilika za prisjetiti se obiteljske tradicije i doživljaja iz djetinjstva.

Zamolite majku da pripremi tradicionalni obrok koji ste kuhali svake godine i zajedno ukrašavajte božićno drvce kao što ste činili u djetinjstvu. Ne zaboravite pripremiti darove od srca za voljene osobe.

Ušteda novca

Čak i bez troškova kupnje poklona, Božić je jedan od najskupljih blagdana. Kada tu još zbrojite troškove hrane, kolača, ukrasa, slatkiša i alkohola to će vam sigurno biti dodatan motiv za blagdane kod obitelji.  Darovi od srca, posebice oni ručne izrade, pokazat će vašu pažnju i brigu.

Druženje s obitelji

Za mnoge obitelji blagdani su jedino vrijeme kada se svi mogu okupiti na jednom mjestu. Ovakva okupljanja su savršena prilika da se napokon vidite s ujacima, tetama idrugim rođacima.

Božićni stres

Biti domaćin za Božićno slavlje može biti vrlo stresno iskustvo. Ne samo da ste zaduženi za kuhanje, nego i za čišćenje, ukrašavanje i animiranje gostiju. S druge strane, u obiteljskoj kući se možete opustiti. Naravno, morat ćete pomoći svojoj majci kuhati, kupovati i čistiti, ali niste sami odgovorni za slavlje.

Omogućite roditeljima druženje s unucima

Ako imate djecu, dopustite im da ih djed i baka razmaze tijekom božićnog razdoblja dok vi zasluženo odmarate. Ako živite u drugom gradu, vašoj djeci i roditeljima ovo je odlična prilika da se bolje upoznaju. 

Jake veze s djedom i bakom za djecu su od ogromne važnosti. Iako su mama i tata primarni skrbnici, ništa se ne može usporediti s ljubavlju i srdačnošću djedova i baka.

Obnavljanje veza sa starim prijateljima

Povratak u dom iz djetinjstva može pružiti priliku za susrete sa starim školskim prijateljima, susjedima i drugim ljudima koje niste dugo vidjeli. Društvene mreže omogućile su mnogo lakši kontakt s prijateljima i rođacima, ali to se ne može usporediti sa stvarnim, fizičkim susretom. Možete roditeljima predložiti organizaciju velikog slavlja na kojem biste okupili veliki krug prijatelja. Sastanak s ljudima koje dugo niste vidjeli učinit će odmor još ljepšim.

Proslavite istinsko značenje Božića

Tijekom godina, Božić je nažalost postao simbol za kupovanje, prejedanje i perfekcionistički uređen dom. Umjesto da pridonesete komercijalizaciji Božića, uvjerite svoju obitelj za proslavu istinskog značenja Božića, u molitvi uz obitelj i najmilije. Otiđite na polnoćku, a možete i potražiti zanimljive i besplatne obiteljske aktivnosti.

Osjećaj zajedništva i bliskosti mnogo je važniji od materijalnih stvari. Zajedničko kićenje božićne jelke, pregledavanje obiteljskih fotografija ili sanjkanje donosi više sreće i Božićnog duha od skupih darova i otmjenih ukrasa.

(Direktno.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!