Božinović: Odluka o ograničavanju kretanja je privremena i preventivna, više od 60 posto zahtjeva je odbijeno

Zbog novih epidemioloških mjera, među kojima je i ona o zabrani međužupanijskih putovanja od 23. prosinca do 8. siječnja, danas je počelo izdavanje propusnica. Ravnateljstvo civilne zaštite i MUP objavili su posebne upute kojima se precizno definira u kojim se slučajevima one mogu izdati.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, te načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je u Dnevniku HTV-a kako je prema njegovim informacijama više od 60 posto zahtjeva za izdavanje propusnica odbijeno, a da je do 18 sati podneseno više od 35.000.

Božinović: Odluka je privremena i preventivna

Različiti su zahtjevi za izdavanje propusnica, kazao je i dodao da su najviše zahtjeva predale tvrtke koji planiraju i dalje poslovati. Odluka o ograničavanju kretanja je privremena i preventivna, kazao je Božinović i objasnio. Preventivna je u smislu da se ljude potakne da što manje ostvaraju bliske kontakte, posebno kada dolazi do spajanja obitelji što je često tijekom blagdana, Božića i Nove godine, rekao je.

“Policija je angažirana 24 sata”

Istaknuo je i da će se upozoriti osobe koje nemaju uvjete da prijeđu bilo kojim prijevoznim sredstvom preko županijske granice. Napomenuo je da su policijski službenici od početka koronakrize angažirani 24 sata dnevno. Govoreći o kontrolnim punktovima kazao je da će ih biti 200-ak te da će provedbu Oluke o zabrani međužupanijskih putovanja biti angažirano oko 800 policijskih službenika.

“Nećemo uvoditi policijski sat i totalni lockdown, ali mjere se mogu produžiti”

Načelnik Stožera civilne zaštite rekao je da je Ustavni sud već odlučivao o ustavnosti odluka. Mislim da je ova Odluka razmjerna, preventivna, ona bi trebala trajati do 8. siječnja. Preventivna je u tome da se dodatno ne samo pošalje poruka, već da ograniči kontakte koji su najčešći u ovo doba godine i mogu prouzročiti lošu epidemiološku situaciju nakon Nove godine, poručio je.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović je naglasio kako je Vlada već prije iskomunicirala da se neće uvoditi policijski sat, te se neće uspostavljati totalni lockdown.

Mi se toga držimo i uspijevamo balansirati, naravno prije svega vodeći računa o zaštiti života i zdravlja stanovništva, ali je bitno i gospodarstvo.

Brojke u zadnje vrijeme padaju i mi se nadamo da neće trebati provoditi i donositi odluke o oštrijim mjerama. Međutim, ove mjere načelno bi se mogle produžavati, jer smo u takvom dobu godine kad je virus posebno virulentan i brzo se širi, pogotovo u zatvorenim prostorima, dodao je.

Božinović: Cijepljenje je najkraći i najbezbolniji povratak u život koji je bio prije epidemije.

Načelnik Stožera civilne zaštite naglasio je kako će cijepljenje ovisiti o količini cjepiva koje će Hrvatska dobiti, te će se kampanja morati prilagoditi dužem vremenskom razdoblju. Ona mora biti stalna kroz cijelu sljedeću godinu, poručio je.

Božinović je kazao kako vjeruje da će se sve više ljudi cijepiti kako vrijeme bude odmicalo. Naglasio je kako je cijepljenje najkraći i najbezbolniji povratak u život koji je bio prije epidemije.

Izvor: HRT / Vlada

Pratite nas na društvenim mrežama!