Božinović pozvao građane da se za blagdane suzdrže od posjeta osobama u drugim kućanstvima,

Na današnjoj konferenciji za novinare Božinović je građane pozvao da se za vrijeme nadolazećih blagdana suzdrže od kućnih posjeta bližnjima. 

“Poruka koju već sada želimo poslati za nadolazeće blagdane jest da se u osnovi, svi suzdrže druženja i kontakata izvan svojih kućanstava i da je najbolja i najiskrenija želja za sreću i zdravlje za Božić i Novu godinu i svima koji su nam dragi poželjeti sve najbolje telefonom ili porukom”, poručio je Božinović.

Istaknuo je da u Hrvatskoj postoje milijun i pol kućanstava, a situaciju kada bi se “svi iz različitih kućanstava našli”, što bi dovelo do mnogo kontakata u zatvorenom prostoru, ocijenio je posebnim epidemiološkim rizikom.

Na pitanje zašto, zbog psihološkog stanja nacije, stožer unaprijed ne najavi kada će doći do postroženja, a kada do relaksacije mjera, kazao je da je teško predviđati dobar ili loš tijek epidemije.

“S psihološke točke gledišta ne bi bilo produktivno davati neku poruku nade o opuštanju mjera, a onda da moramo odustati od tih poruka ako se epidemiološka situacija ne popravi”, kazao je Božinović. 

Još jednom je poručio građanima da se o učinku svih postojećih mjera promišlja, a najavio je i kako se ovoga vikenda planiraju i razgovori s Katoličkom crkvom. 

Podsjetio je da sutra na snagu stupaju epidemiološke mjere vezane za trgovačke centre, trgovine i prodavaonice, napomenuvši da trgovci nemaju samo obvezu kontrole broja osoba nego i toga pridržavaju li se kupci tijekom boravka u njihovom prostoru epidemioloških mjera. 

Pratite nas na društvenim mrežama!