Chia sjemenke – jesu li stvarno superhrana i kako ih najbolje iskoristiti?

Među brojnim novim trendovima zdrave hrane, pojavile su se i chia sjemenke. Njihova nutritivna vrijednost osigurala im je epitet superhrane. Ništa neobično, s obzirom da sadrže 9 esencijalnih aminokiselina, koje su potrebne u izgradnji mišića.

Također, izrazito su bogate omega-3 masnim kiselinama, kalcijem, željezom, magnezijem, manganom, fosforom te cinkom. Gotovo 90% ugljikohidrata koje chia sadrži čine vlakna. Vlaknima za razgradnju nije potreban inzulin te ne podižu šećer u krvi.

Važno je napomenuti da chia sjemenke upijaju tekućinu te mogu povećati svoj obujam i do 10 puta. Postaju gelaste teksture što ih čini idealnima u kuhinji. Žličicu chie dodajte u svoje pahuljice, jogurt ili njome pospite salatu. Jedna žličica sadrži samo 65 kcal, a opskrbljuje s 54 % potrebnog dnevnog unosa Omega-3, prenosi novilist.hr.

Zbog mogućnosti upijanja tekućine, chia je idealna zamjena za osobe netolerantne na jaja, vegane te one koji žele poboljšati svoje zdravlje. 1 žlicu chia sjemenki stavite u blender na nekoliko sekundi. Potom u praškastu smjesu dodajte 3 žlice vode i pomiješajte. Ostavite da stoji 5 minuta ili stavite u blender na nekoliko sekundi.

Chia jaje imat će teksturu nalik pravom jajetu što omogućuje da ga koristite u pečenju muffina, kolača, peciva i sl. Ako želite više jaja, samo povećajte količinu chie i vode (omjer 1:3).

Pratite nas na društvenim mrežama!