Danas imendan slave osobe imena Nikola, Nikolina, Nika, Niko i Nikša

Šestog dana mjeseca prosinca svoj imendan slave sve osobe s imenom Nikolina i Nikola. U nastavku saznajte više o tim imenima.

Ime Nikola i ženska izvedenica Nikolina dolaze od starog grčkog imena Nikolaos nastalog od riječi Nike (pobjeda) i Laos (narod).
Prema numerologiji, osobe koje nose to ime vrlo su staložene i posvećene gradnji svog života na čvrstim temeljima sazdanima od reda, rada i discipline. Cijene istinu, pravdu i ljude koji također žive u skladu s tim vrijednostima.
Nikolina je jedno od najljepših i u posljednjim godinama i najpopularnijih imena koja roditelji daju svojim novorođenim djevojčicama, i kako se prema statistici i pokazalo, ime ne gubi niti na svojoj popularnosti niti na učestalosti među ženskim ličnim imenima današnjice.
Smatra se da je žensko ime Nikolina porijeklom iz staro-grčkog jezika, te da je varijanta muškog imena Nikola, a koje je također poteklo iz Grčke, od riječi „Nikolaos“ (ili što je malo preciznije ili dosta točnije, iz latinskog jezika, tj od muške i lične imenice „Nicolaus“).
I ovo žensko ime, kao i uostalom njegov „muški parnjak“, izvedeno je od dvije riječi – „Nike“ sa značenjem pobjeda; uspeh; osvajanje, i rijeći „Laos“, a što kako je već i dobro poznato znači narod; svet; ljudi; čovjek.

Izvor: Knjiga imena

Foto: šv

Pratite nas na društvenim mrežama!