Danas je Međunarodni dan neutralnosti

Svake godine, 12. prosinca, Međunarodni dan neutralnosti promiče važnost miroljubivih, prijateljskih i obostrano korisnih odnosa između zemalja.

Kad je zemlja neutralna, znači da ne zauzimaju stranu u vrijeme rata ili sukoba. Jedan od najpoznatijih primjera neutralnosti je država Švicarska. Tijekom oba svjetska rata Švicarska je ostala neutralna. Njihova neutralnost seže čak u 1815. Kao rezultat njihovog trajnog neutralnog statusa, Švicarska je tijekom godina postala sigurno utočište za tisuće izbjeglica.

Ostale zemlje koje su ostale neutralne za vrijeme oružanog sukoba uključuju:

Austrija
Kostarika
Finska
Irska
Lihtenštajn
Švedska
Turkmenistan
Iako se te zemlje ne uključuju u sukob, neke od njih još uvijek imaju velike vojske i vojnu prisutnost.

Preventivna diplomacija, rana upozorenja na sukobe, posredovanje i misije za utvrđivanje činjenica pomažu ovim zemljama da zadrže svoju neutralnost. Neke neutralne zemlje također bi mogle koristiti posebne izaslanike, neformalne konzultacije i pregovore. Održavanje neutralnosti nije lak podvig. To je osobito istinito u svijetu koji nikada nije bez sukoba. Zapravo se svake godine dogodi na desetke novih sukoba.

Neki od najnovijih sukoba uključuju zemlje Jemena, Afganistana, Sirije, Nigerije, Južnog Sudana i Venezuele. Također su postojale tenzije između Sjedinjenih Država i Kine, kao i između američkog Izraela, Saudijske Arabije i Irana. Mnogi ljudi širom svijeta svakodnevno žive u strahu da će jednog dana biti Treći svjetski rat.

Sa sve većim brojem sukoba i glasina o ratu, neutralnost je važnija nego ikad.

KAKO PROMATRATI #InternationalDayOfNeutrality
Države članice, organizacije, nastavnici i dotični pojedinci održavaju događaje u cijeloj zemlji kako bi promicali neutralnost među zemljama. Sudjelovati:

Razgovarajte s drugima o važnosti očuvanja mira, preventivne diplomacije i posredovanja kada je riječ o ostajanju neutralnim.
Razmislite o tome kako bi bilo živjeti u zemlji koja je prakticirala neutralnost u vrijeme sukoba. Kako bi ovo promijenilo vaš pogled na svijet?
Doznajte o mirovnim misijama s kojima su Ujedinjeni narodi sudjelovali od svog osnivanja 1945. godine.
Širite svijest za ovaj dan na društvenim mrežama pomoću #InternationalDayOfNeutrality

MEĐUNARODNI DAN POVIJESTI NEUTRALNOSTI
Generalna skupština UN-a je 2. veljače 2017. proglasila 12. prosinca Međunarodnim danom neutralnosti. Rezoluciju je uvela zemlja Turkmenistan. Ova je zemlja priznata kao trajno neutralna država od 12. prosinca 1995.

Pratite nas na društvenim mrežama!