Danas nam u 11:02 stiže zima! Zimski solsticij mnogi ne vole, a neki ga čak i slave uz brojne rituale

Prvi dan zime ove godine pada na današnji dan, 21. prosinca, a ovo je ujedno i najkraći dan u godini, ali i najduža noć u godini. Zimski solsticij tako počinje točno u ponedjeljak u 11:02 sati prije podne.

Nakon zimskog solsticija dani će postati sve dulji, a noći sve kraće. Zima će trajati do 20. ožujka 2021. godine

U brojnim kulturama se nekada slavio dolazak zimskog solsticija raznim ritualima jer se time označavala simbolička smrt i ponovno rođenje Sunca. Odnosno, rješavalo se loših navika i negativnih osjećaja, a prihvaćala se nada u bolje sutra s dužim i sunčanijim danima.

I danas se u nekim zemljama raznim festivalima i proslavama slavi ovaj dan. Tako se u Švedskoj ljudi okupljaju oko lomače, nazdravljaju i pričaju priče.

Zimski solsticij, odnosno prvi dan zime ove godine bit će 21. prosinca na sjevernoj polutki, a zima će trajati do 20. ožujka 2021. godine. Mnogi narodi diljem svijeta ovaj dan slave na različite načine kako bi se riješili negativnosti i označili početak boljih vremena i pozitivnih misli. Bez obzira na želje različitih običaja diljem svijeta, ono što sigurno donosi zima su dulji dani, a kraće noći.

Izvor i foto: hr.n1info.com, astronomija.org.rs

Pratite nas na društvenim mrežama!