Devčić se osvrnuo na kliničku sliku oboljelih od koronavirusa

Ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica Mato Devčić na današnjoj konferenciji za novinare je kazao kako se u Jedinici intenzivnog liječenja nalazi 12 pacijenata,  od kojih deset koristi respirator. Što se tiče oboljelih zaposlenika, u samoizolaciji je dvoje liječnika i deset medicinskih sestara, kao i šest drugih zaposlenika.

Želim ovim putem zahvaliti svima na donacijama koje su posljednjih tjedana stigle u OB Koprivnica. Te su donacije vrlo vrijedne i zaista vjerujem da je cijela naša javnost senzibilizirana i razumije težinu problematike s kojom se trenutno bavi naš zdravstveni sustav. Spomenut ću najveće donacije koje su se dogodile posljednjih desetak dana – to su donacija jednog respiratora vrijednosti 250.000 kuna i šest uređaja za terapiju visokim protokom kisika, a što je sve ostvareno u suradnji sa županom, Koprivničko-križevačkom županijom i tvrtkom Podravka. Vrijedi naglasiti kako su ove ciljane donacije namijenjene isključivo zbrinjavanju COVID pozitivnih pacijenata koji zahtijevaju intenzivno liječenje. Uz brigu o COVID pacijentima, u bolnici se kontinuirano obavljaju i sve dijagnostike, uključujući magnetnu rezonancu i MSCT uređaj, kao i operacije te kompletno zbrinjavanje onkoloških pacijenata. Ovisno o epidemiološkoj situaciji, u narednim ćemo danima prošiti opseg usluga i na druge, prije naručene, operativne zahvate.“, istaknuo je ravnatelj Devčić te se ujedno osvrnuo na kliničku sliku oboljelih od koronavirusa: „Dominiraju problemi s disanjem te srednje teške ili teže upale pluća, a najveći postotak pacijenata koji se liječi u bolnici su kronični bolesnici starije životne dobi. Zahvaljujem kolegama na Odjelu pulmologije koji su uspostavili svojevrsnu COVID jedinicu za pulmološke pacijente i tamo ih kvalitetno zbrinjavaju, dok u intenzivnu jedinicu dolaze pacijenti koji zaista trebaju respirator. Većina uređaja za terapiju visokim protokom kisika koristi se na Odjelu pulmologije, a potrebno je naglasiti kako zasad imamo dovoljan broj respiratora, odnosno općenito opreme i ljudskih potencijala da se adekvatno nosimo s ovom situacijom.“

Načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac dodao je kako je, što se tiče mjera samoizolacije i liječenja u kući, od kolovoza do danas obavljeno oko 5200 pojedinačnih nadzora te kako u posljednje vrijeme nema većih kršenja mjera.

Izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, policija je dobila ovlasti kažnjavanja zbog nepridržavanja mjera o nošenju zaštitnih maski, distanci i slično, a dosad nismo izrekli nijednu takvu kaznu. Što se tiče zaraze u Policijskoj upravi, imamo veći broj pozitivnih djelatnika i onih u samoizolaciji, no to ne utječe na obavljanje našeg posla.“, zaključio je načelnik Štimac.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije

Pratite nas na društvenim mrežama!