Dijana Mijač Dretar, voditeljica sustava zaštite okoliša u Komunalnom poduzeću Križevci – svaki pojedinac je bitan u održivom sustavu gospodarenja otpadom

Građani Križevaca ovih dana dobivaju kalendare odvoza otpada za 2021. godinu, odnosno upute za pravilno postupanje s otpadom a novost su  evidencijske kartice. 

Voditeljica sustava zaštite okoliša u Komunalnom poduzeću Križevci Dijana Mijač Dretar ističe da se zbog korone nije mogla vršiti edukacija po školama, pa je ova brošura proširena.  

“Obavili smo tek edukaciju u općini Gornja Rijeka. Svi učenici su je prošli i htjeli smo je nastaviti i u gradu i drugim općinama, međutim epidemiološka situacija nam to nije dozvolila. Stoga smo u tim uputama za pravilno postupanje dali kratki edukativni dio kako pravilno postupati s otpadom. Jedan od najpoželjnijih načina je zapravo spriječiti sam nastanak otpada, a ako je već otpad nastao, kako ga ponovo upotrijebiti i  kako razvrstati za recikliranje. Zapravo je dužnost svakog od nas pobrinuti se za otpad koji proizvedemo jer odbačeni otpad može narušiti kvalitetu našeg života” – kaže Dijana Mijač Dretar. 

Građani se već navikavaju da knjižice moraju čuvati tijekom cijele godine jer imaju više kanti i trebaju znati kada se koja vrsta otpada odvozi.

“Posebno ih trebaju pogledati kad padaju praznici i kada moramo pomaknuti linije, a u knjižicama pišu svi točni datumi.”

Završena je akcija sakupljanja stakla po kućanstvima. Građani su staklo mogli predati u dvije vreće koje su besplatno dobili. Odaziv je bio jako dobar i sakupljeno je preko 12 tona staklenog otpada, a građani staklo mogu odlagati i na zelenim otocima. 

“Vidimo da građani koriste staklenu ambalažu što mi je drago jer staklo je potpuno prirodan materijal i možemo ga beskonačno puta reciklirati. S akcijom ćemo nastaviti i u 2021. godini.

Na žalost, još uvijek jako puno ima plastike koja se koristi i to raznih vrsta. Gdje god se okrenemo, svugdje ima plastike, a bit će i direktiva EU da se smanji ta upotreba. Vidim da neki trgovački centri idu prema tome da se više koriste papirnate vrećice i smanji uporaba plastične ambalaže i vrećica što je dobro jer plastika se preko 1000 godina razgrađuje i veliki je zagađivač” – napominje Dijana Mijač Dretar. 

U gradu ima dovoljno zelenih otoka za otpad koji ne ide u narančastu kantu, a posebno se brzo puni spremnik za tekstil. Prazni se gotovo svaki dan, ali neprestano građani dovoze veće količine tekstila te ga ostavljaju i izvan spremnika što pruža ružnu sliku.

“Apeliram na građane da ne ostavljaju stvari izvan spremnika, jer grad nam je toliko lijep da nam te slike ne trebaju. Ako imaju veće količine i vide da ne može stati u spremnik, neka dovezu besplatno na reciklažno dvorište”.

Novost je da su građani dobili evidencijske kartice s kojima dolaze besplatno na reciklažno dvorište i odlažu otpad koji ne može ići u narančastu kantu.

“Korisnici će putem aplikacije moći vidjeti koliko su puta predali otpad, koje vrste i količine, koliko puta su dali glomazni otpad, koliko puta su dali na pražnjenje zelenu kantu. Mi ćemo poslati šifru i to je evidencijski karton svakog korisnika, da znamo tko dolazi na reciklažno dvorište i da ga ne može koristiti netko tko nije korisnik naše usluge. Sve je objašnjeno na poleđini računa koje su korisnici primili.” – kaže Dijana Mijač Dretar.

“Moram istaknuti da smo u prošloj godini deseti grad po postotku povećanja odvojenog sakupljanja otpada. U ovoj godini također očekujemo povećanje, a očekujemo iduće godine još bolje. Idemo što manje na odlagalište otpada, a ne da ga popunimo i moramo voziti otpad na druga mjesta gdje su i troškovi veći. Iduće godine trebale bi stići i plave kante za papir, a u  narančastoj kanti će ostati sve ostalo osim papira.

Hrvatska je sada na nekih 32 posto i sa svim europskim natječajima i koje država sufinancira nabavke ovih posuda, pokrenuli smo se i određene sredine su krenule sa recikliranjem. No, kasnimo s ciljem koji trebamo postići i vidjet ćemo hoće li s plaćati penali. Da bi ovaj sustav gospodarenja otpadom funkcionirao, svi smo vrlo bitni, komunalna poduzeća, grad, država, škole, svaki pojedinac. Moramo o tom otpadu razmišljati drugačije, održivo, jer bez te održivosti mi ćemo se zatrpati pa svi moramo malo promijeniti svijest” – poručuje Dijana Mijač Dretar.

ji/radiokrizevci.hr  

Pratite nas na društvenim mrežama!