Dogodilo se na današnji dan

Današnji dan u povijest je ušao i po jednom kuriozitetu – prvi puta u povijesti sud je presudio rastavu braka. Dogodilo se to davne 1639. godine u Bostonu. Prošlo je 136 godina od tog trenutka do podizanja prve službene zastave Sjedinjenih Američkih Država.

Jednim od važnijih datuma tehnološkog napretka ovaj je dan postao daleke 1787. godine kada je isprobano prvo motorno plovilo, parobrod, što je označilo revoluciju u transportu robe i ljudi na veće udaljenosti.

Još se jedna novotarija pojavila 1910. godine, kada su u Parizu upaljene prve neonske lampe javne rasvjete, čime je Pariz počeo zarađivati svoj nadimak Grad svjetla. Trideset i sedam godina kasnije kultna predstava, Tramvaj zvan čežnja imala je svečanu premijeru na Broadwayu, da bi tekst postao slavan širom svijeta filmom s Marlonom Brandom u glavnoj ulozi.

Prva uspješno izvedena transplantacija srca obavljena je na današnji dan ne tako davne 1967. godine, pod vodstvom dr. Christiana Barnarda u johannesburškoj bolnici zabavnog imena Veliki štagalj.

Prvi prolet kraj Jupitera sonde Pioneer 10 dogodio se na današnji dan 1973. godine, a sedam godina kasnije predala se, za SAD zloglasna, Bernardine Dohrn. Tužna godišnjica obilježava se u Indiji, gdje je prije 25 godina otrovni plin iscurio iz golemih spremnika i ubio preko 4.000 ljudi.

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!