Dogovorio kupnju traktora iz Španjolske – ostao bez novca i stroja

Bez novca i traktora ostao je i 47-godišnji hrvatski državljanin koji je putem oglasnika stupio u kontakt s nepoznatim prodavateljem iz Španjolske.

Drugi je ovo u kratko vrijeme (i barem deseti objavljen slučaj dosad) o kojemu je, ovoga puta obavijestila Policijska uprava osječko-baranjska. Kako su naveli, nakon dogovora tijekom rujna i listopada, 47-godišnjak je na bankovni račun nepoznatog prodavatelja uplatio više od 60 tisuća kuna, ali mu traktor nije isporučen niti novac vraćen.

Podsjećamo, prije koji dan, susjedna PU vukovarsko-srijemska navela je da je bez poljoprivrednog stroja, ali i 24.000 eura ostao 39-godišnjak iz Vrbanje kod Županje koji je kupnju dogovorio preko interneta. Oštećeni je tijekom studenog preko stranice “traktorpool” stupio u kontakt s oglašivačem, koji se predstavio kao državljanin Francuske, te dogovorio kupnju.

Uplatio je ugovoreni iznos u dva navrata te potom, sukladno prethodnom dogovoru, angažirao vozača za preuzimanje traktora u Francuskoj, no po dolasku na dogovorenu adresu, vozač je utvrdio da na toj adresi ta tvrtka ne postoji te da je račun krivotvoren.

Kao i u ovom slučaju, policija je nadležnom državnom odvjetništvu policija podnijela posebno izvješće i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.

Najčešće financijske online prijevare
No, zbog činjenice da su ovakve prijevare učestale, PU osječko-baranjska je objavila napomene o CyberScamsu odnosno sedam najčešćih financijskih online prijevara:

CEO ili direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.


Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.


Krađa identiteta navođenjem lažne poveznice putem e-pošte, sms poruka ili lažnih telefonskih poziva prevaranata koji vas prijevarom navode da podijelite s njima svoje osobne, financijske ili sigurnosne informacije.


Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.


Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.


Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.


Investicijske i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.
Uputili su i savjete građanima da dobro pazimo na osobne podatke, razmislimo kakve podatke dijelimo putem društvenih mreža, on-line plaćanja obavljati samo preko sigurnih internet stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na Internet (javne WIFI mreže mogu biti rizične), svaku sumnju u vezi vašeg on-line računa odmah prijaviti banci, a pokušaj prijevare policiji čak i ako niste postali žrtva.

Ne otkrivajte osobne ni podatke o PIN-u
Kako nam se bliže dani povećane potrošnje građani bi, dodaju, trebali posebno paziti prilikom on-line kupovine kako ne bi postali žrtve kaznenog djela.

“Iako njihovi zaposlenici kontaktiraju klijente telefonom ili elektroničkom poštom nikad ih tim putem ne traže osobne podatke, podatke o PIN-u i sl. U slučaju da se to dogodi klijent ne smije dati takve podatke već odmah takav pokušaj prijaviti banci i policiji”, savjetuju.

Podsjećaju i na ostale najčešće financijske online prijevare i kako se od njih zaštititi, kao što je Vishing – Krađa identiteta pozivom, Phising – Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte i Smishing – Krađa identiteta SMS-om. Sa svim upozorenjima i savjetima kako se zaštititi građani se mogu upoznati i putem video materijala na MUPTV YouTube kanalu.

Izvor: agroklub.com

Pratite nas na društvenim mrežama!