Draženka Vadla: Smanjen je broj hospitaliziranih, kao i broj preminulih osoba

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla na današnjoj se konferenciji za novinare izjasnila kako su brojke oboljelih u silaznom trendu te dodala: „Kako bi se smanjenje oboljelih i nadalje održalo, molila bih naše sugrađane da se stvarno pridržavamo svih epidemioloških mjera o kojima smo mjesecima pričali, od distance, preko nošenja maski, higijene prostora i dezinfekcije ruku do provjetravanja i svega ostaloga. Škole su nam na online nastavi, propusnice su samo za one kojima je to stvarno potrebno, a ostali neka se suzdrže od svih druženja tako da bi nam epidemiološki pokazatelji u siječnju bili još bolji“, istaknula je ravnateljica Vadla.  

Dodala je kako se nada i smanjenju broja hospitaliziranih, kao i  preminulih osoba, a to se može postići zajedničkim snagama pri čemu je važna mjera cijepljena. „ Čeka se odobrenje i Odluka europske agencije za lijekove. Uskoro, krajem godine, u svim će županijama određene količine biti na raspolaganju, koje će prvenstveno biti namijenjene domovima za starije i nemoćne, ali i zdravstvenim radnicima koji rade u COVID odjelima i hitnoj medicini. Očekujemo da će količine biti dostatne da se procijepe svi oni koji bi htjeli i da se postigne kolektivni imunitet kod 70 posto procijepljenih osoba – na taj ćemo način, masovnim cijepljenjem, moći prekinuti širenje koronavirusa“, naglasila je.

Ravnateljica Vadla je spomenula i kako od ovog tjedna liječnici primarne prakse počinju s korištenjem brzih antigenskih testova za simptomatske pacijente te kako je na svima nama da se i dalje odgovorno ponašamo što je najvažnija mjera koja će sigurno doprinijeti smanjenju širenja i manjem broju oboljelih.

Pratite nas na društvenim mrežama!