Dva recepta za jako ukusne fritule: slijedite tradicionalne upute baka ili se odlučite na bržu varijantu

Fritule su jedan od naših najpoznatijih recepata, a u skoro svakoj dalmatinskoj kući na Badnjak se bore njihov miris s bakalarom. Ove godine nismo uspjeli kao prijašnjih nauživati se slatkaste delicije na raznim štandovima po gradskim trgovima pa su se mnogi dodatno zaželjeli toga okusa. Zato pretpostavljamo da će i oni koji nisu do sada bili osobito vješti, poželjeti ove godine pripremiti svoje. 

Jedna od kuharica koju ima skoro svaka kuća je ona Dike Marjanović-Radice, Dalmatinska kuhinja, u kojoj se može naći više primjera kako ih napraviti, a nama najdraži je onaj za ‘finije uspješne fritule’. S obzirom na to da za njih treba nešto duža priprema, a sadrže i kuhani krumpir, donosimo vam još jedan, provjereno dobar za ‘brze fritule’.

Fritule (uštipci) finije uspješne

– prema receptu iz Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

1 kg krumpira

brašno, sol

¼ l mlijeka ili vode

2 jaja

6 dag šećera

kora limuna ili naranče

3 jabuke

1 čaša ruma

1 šaka pinjola

šećer u prahu

mirodije – malo cimeta i muškatnog oraščića 

suvice (grožđice)

Priprema:

Skuhajte 1 kg krumpira u kori, ogulite ih dok su vrući i odmah zgnječite. Malo ih posolite i popaprite po želji i dodajte ¼ kipućeg mlijeka ili vode te sve dobro ‘tucite’. U vruću smjesu dodajte brašna dovoljno da tijesto bude srednje gusto. Zatim dodajte 2 cijela jaja, šećera po svojim preferencijama, otprilike 6 dag, koru od limuna, naribane 3 jabuke, čašicu ruma, šaku pinjola, malo cimeta i muškatnog oraščića. Tijesto tucite otprilike pola sata i pustite da se ohladi. Nakon toga pržite male loptice dok ne postanu zlatne, opet prema preferenciji, ali nemojte da budu prebijele. Kad ih izvadite stavite ih na papirnati ubrusa da upije ulje, a zatim ih pospite šećerom u prahu.

Brze fritule

½ kilograma brašna 

6 dag šećera

malo soli

½ praška za pecivo

1 jabuka

1 jogurt

mirodije – cimet i muškatni oraščić 

suvice (grožđice)

Priprema:

U zdjelu stavite jabuku, jogurt, šećer, mirodije i suvice. Promiješajte pa dodajte brašno s praškom za pecivo. Sve dobro umijesite i možete odmah peći u dubokom ulju na isti način kao i u prvom receptu. Naposljetku pospite šećerom u prahu, malo pričekajte da se ohlade i uživajte u svojim brzim fritulama. (Slobodna Dalmacija)

Foto: Wikimedia Commons

Pratite nas na društvenim mrežama!