Ekipe HGSS-a: “Nastavljamo raditi cijelu noć”

Ekipe Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u utorak su na širem području Petrinje i Gline locirali troje smrtno stradalih i iz ruševina izvukli dvije žive osobe, doznaje se od pročelnika HGSS-a Josipa Granića.


“Do sada smo iz ruševina izvukli jednu ženu iz zgrade gradskog poglavarstva u Petrinji, a u Majskim Poljanama pronašli smo tri smrtno stradale osobe i jednu živu zatrpanu osobu otkrili uz pomoć pasa”, izjavio je Granić Hini.

Na terenu je 169 ljudi iz 19 stanica HGSS-a, od ekipe za rad na visinama do potražnih timova s potražnim psima koji pomažu u lociranju.

Akcije spašavanja su i dalje u tijeku i cjeli sustav civilne zaštite je pokrenut, istaknuo je.

Ekipe HGSS-a rade na čišćenju cesta i prometnica, a večeras su u potrazi za još jednom nestalom osobom.

Na terenu je 10 potražnih timova, nastavljamo raditi cijelu noć, poručio je Granić.

U ruševinama crkve traga se za jednom osobom

U ruševinama crkve sv. Nikole i Vida u selu Žažina još se traga za jednom osobom, crkvenim orguljašem, koji se u trenutku potresa zatekao u crkvi, potvrdio je Hini zamjenik načelnika općine Lekenik Marin Čačić.

“Od trenutka potresa, od 13 sati u tijeku je izvlačenje iz crkve u kojem sudjeluju vatrogasci, komunalne firme i poduzeća, nastojimo doći unutra”, kazao je Čačić istaknuvši da niti za spasioce teren nije siguran, ali da ne odustaju od potrage.

Potres jačine 6,2 prema Richteru gotovo je u potpunosti srušio zgradu crkve sv. Nikole i Vida, urušen je krov, a ostali su stajati samo dijelovi zidova.

Prema informacijama župnika, u ruševinama crkve ostao je zatočen orguljaš koji se u trenutku potresa nalazi u crkvi i čistio orgulje, koje su bile pogođene ranijim potresom. U izvlačenju se koristi i bager, a službe će i dalje biti na terenu.

Čačić je kazao da je to jedini čovjek za kojim se traga na području sela Žažine i općine Lekenik, a da je na području tog sela i općine zabilježena materijalna šteta.

Šestero poginulih

MUP je potvrdio u utorak navečer da je u današnjem razornom potresu od 6,2 po Richteru s epicentrom kod Petrinje, poginulo šestoro ljudi, najmanje šest osoba je teško ozlijeđeno, a potraga u ruševinama i dalje traje.

“Iako potraga u ruševinama i dalje traje, s tugom javljamo informacije o smrtno stradalima: djevojčica u Petrinji i petoro muškaraca u Majskim Poljanama”, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH na Twitteru.

Izvor: novilist.hr

Foto: Facebook HGSS

Pratite nas na društvenim mrežama!